Naslovna // Društvo // U čast patrijarha Pavla: Prikupljene 324 jedinice krvi na akciji u Jagodini

U čast patrijarha Pavla: Prikupljene 324 jedinice krvi na akciji u Jagodini

Organizator akcije je Udruženje „Humanisti velikog srca“. Odazvao se veliki broj ljudi: kako iz Srbije, tako i iz Crne Gore i Republike Srpske, a među davaocima bili su i rukometaši „Jagodine“ .

Foto: TV Kopernikus

Ukupno 324 jedinice dragocene tečnosti prikupljene su na akciji dobrovoljnog davanja krvi održanoj protekle subote, 10. septembra, u ambijentu jagodinskog „Akva parka“. Akciju je organizovalo Udruženje „Humanisti velikog srca“ iz Jagodine, u čast patrijarha Pavla, čiji je datum rođenja 11. septembar.

-On, nažalost, više nije među nama, ali nas je zadužio mnogo čime. Mi iz udruženja odlučili smo da napravimo jednu akciju gde ćemo biti humani, kao što je i on bio, a danas su se odazvala udruženja kako iz Srbije, tako i iz Crne Gore i Republike Srpske –rekao je Saša Likić, predsednik Udruženja „Humanisti velikog srca“.

Davalaca je bilo različitih starosnih generacija: od onih koji se redovno odazivaju ovakvim  akcijama, do onih koji su prvi put seli na stolicu i zavrnuli rukav. Tog dana, takvih je bilo  dvadeset.

-Redovno dajem krv, tako da mi je prešlo u naviku. Oko 40 puta sam dao krv i lepo je pomagati drugima kada možemo –rekao je mladi Nemanja Šekularac iz Berana.

Među davaocima tog dana bili su i rukometaši „Jagodine“.

-Ovo je nama drugi put, pre svega zato što smatramo da je ovo jedan način da pomognemo onome kome treba. Ne košta nas putno i ne oduzima mnogo vremena. Ovakve akcije, Rukometni klub „Jagodina“ uvek će podržavati, kad go je to potrebno –rekao je Veselin Jelić, trener.

Akcija je organizovana u saradnji sa Transfuziologijom VMA, Zavodom za transfuziju krvi iz Niša i Crvenim krstom grada Jagodine, a organizatori su istakli da nameravaju da ova septembarska akcija preraste u tradiciju.

D.M.

tagovi: , , , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .