Naslovna // Društvo // U udruzenju zena iz Plazana pletu, heklaju i vezu

U udruzenju zena iz Plazana pletu, heklaju i vezu

Kako bi im pomogla rad, opština Despotovac dala im je 175.000 dinara, a članice su kupile materijal za rad

Udruženje žena „Stari vez“ iz Plažana, koje je formirano januara ove godine, već okuplja 35 članica. Uglavnom su to domaćice, koje se bave isključivo ručnim radom, poput pletenja, vezenja i heklanja. One su počele da prave i bukete od suvog cveća, a nadaju se da će uskoro da počnu i da tkaju. Udruženje ima dva razboja, ali im je potrebna žena koja bi ih obučila za rad.
-Opština nam je izašla u susret i dala nam 175.000 dinara da bismo kupile materijal. Do sada smo plele čarape za folklor, heklale korpice, šustikle i stoljnjake, plele smo dečije patičice, kapice i šalove, a izrađivale smo i torbice od jute. Urađene predmete izlažemo i prodajemo na raznim manifestacijama i vašarima-kaže Radmila Đurđević, predsednica udruženja.

Ona dodaje da se sve više traže vezeni peškiri, koji se kao nekada stavljaju oko ogledala, i motivi sa kuvaricama i natpisima koji su u vreme naših baka stajali iznad šporeta. Ove stvari uglavnom traže vlasnici etno kuća. U poslednje vreme traže se i deverski peškiri za svadbe.
-Leti imamo puno obaveza na njivi i u kući, pa ne možemo mnogo da radimo. Preko zime imamo više vremena. Takođe, pošto postojimo tek nekoliko meseci, tek sada smo videle šta narod želi da kupuje, pa ćemo to i da uzrađujemo preko zime-izjavila je Maja Matić, članica udruženja.

Inače, ovo je treće udruženje žena u despotovačkoj opštini. Udruženja „Zlatne ruke Resave“ u Stenjevcu i „Resavčanke“ u Resavici rade već nekoliko godina.
Tekst i foto Z. Gligorijević

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .