Naslovna // Društvo // Udruženje MNRO iz Jagodine obeležilo slavu i 30 godina postojanja i rada

Udruženje MNRO iz Jagodine obeležilo slavu i 30 godina postojanja i rada

Tokom svečanosti, prerezan je slavski kolač, a dodeljene su zahvalnice prijateljima Udruženja, koji su obeležavanu slave i velikog jubileja prisustvovali u velikom broju

Foto: TV Kopernikus

Udruženje mentalno nedovoljno razvijenih osoba u Jagodini obeležilo je proteklog utorka praznik Svetih vrača, Kozme i Damjana kao svoju slavu. Ovu slavu obeležava već 20 godina, a to je ujedno bila i prilika da se obeleži jedan veliki jubilej – trideset godina postojanja i uspešnog rada.

Iz uprave su istakli da su zadovoljni onime što su postigli u prethodne tri decenije.

-Najveći uspeh nam je to što možemo naše korisnike da zaposilmo. Cilj nam je da što veći broj osoba sa smetnjama u razvoju zaposlimo. Bilo je dosta takvih slučajeva. Inače smo obuhvaćeni projektom Nacionalne službe za zapošljavanje. Svake godine, naši korisnici su angažovani na javnim radovima. I dalje ćemo se boriti da naši korisnici budu makar i na taj način obuhvaćeni radom. Porodicama naših korisnika to mnogo znači –rekla je Koviljka Berjan, sekretar Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba u Jagodini.

Tokom godine, Udruženje po projektima Saveza udruženja MNRO i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sektora za osobe sa invaliditetom, sprovodi različite edukativne, kreativne i zabavne aktivnosti.

-Sve aktivnosti se sprovode u ovim prostorijama po četiri sata dnevno. Imamo nekoliko vrsta aktivnosti: inkluzivne radionice, radionice radnog angažovanja, edukativne radionice, samoposluživanje, kreativni rad i rad sa roditeljima. Dolaze i korisnici koji nisu institucionalno zbrinuti –rekla je Berjan.

Foto: TV Kopernikus

U svom radu, Udruženje za pomoć nedovoljno razvijenim osobama iz Jagodine ima veliku podršku javnih institucija, srodnih organizacija, ali i drugih i humanitarnih udruženja.

-Tu su Fakultet pedagoških nauka, Nacionalna služba za zapošljavanje i sektor za društvene delatnosti na lokalu. Grad nas podržava od početka do dana današnjeg. Imamo pomoć privrednika, malih zanatlija, Crvenog Krsta, Udruženja osoba sa invaliditetom i svih ljudi dobre volje –rekla je ona.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Saveza Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba Srbije. Oni su izrazili zadovoljstvo zbog dugogodišnje saradnje sa Udruženjem iz Jagodine.

-Udruženje za pomoć nedovoljno razvijenih osoba u Jagodini je naš veoma dragocen saradnik, zato što je njihov rad takav da je svakodnevni. Obuhvata veliki broj korisnika i ono što se pruža korisnicima Udruženja jesu nesebična ljubav i podrška, kako za porodicu, tako i za korisnike –rekla je Marijana Taranović Todorović, sekretar Saveza Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba Srbije.

Događaju je prisustvovala Julijana Stanisavljević, kao predstavnica Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja se i obratila prisutnima. Posle rezanja slavskog kolača, dodeljene su i zahvalnice pojedincima i instituacijama koje im pružaju podršku u radu, a sastavni deo svečanosti bio je i nastup korisnika Udruženja koji su za ovu priliku priredili poseban program.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .