Naslovna // Društvo // Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Pomoravskog okruga obeležilo 20 godina rada

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Pomoravskog okruga obeležilo 20 godina rada

Svečanu proslavu značajne godišnjice uveličali su svojim nastipom učenici OMŠ „Vladimir Đorđević“, kao članovi brojnih humanitarnih i srodnih udruženja iz grada i okoline

Foto: TV Kopernikus

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Pomoravskog okruga sa sedištem u Jagodini obeležilo je proteklog ponedeljka prigodnom svečanošću u hotelu „Hill“ veliki jubilej: 20 godina postojanja i uspešnog rada.

Osnovano je 4. novembra 2003. godine. Okuplja osobe sa autizmom, njihove roditelje i staraoce, članove porodica, stručnjake i sve ljude koji žele da daju svoj doprinos ostvarivanju svih prava koje osobe sa autizmom imaju po međunarodnim konvencijama. Za protekle dve decenije, Udruženje je postiglo mnogo toga, a izuzetno su ponosni na rad dnevnog boravka koji pohađaju osobe sa autizmom iz celog Pomoravskog okruga.

-Najponosnija sam na moje prethodne saradnike koji su to ostvarili i otvorili. Ja samo mogu da nastavim njihovim putem i da ih sledim, kao i da učestvujem u osvešćavanju ljudi šta je autizam. To je još uvek kod nas neistraženo stanje. Osobe sa autizmom imaju prava, ljubav i potrebe kao i svi mi, kao i svako normalno dete –rekla je Milica Dimitrijević, predsednica Upravnog odbora Udruženja za pomoć osobama sa autizmom Pomoravskog okruga.

Iz uprave udruženja napominju da im veliku podršku u radu pružaju lokalna samouprava grada Jagodine, kao i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

-Finansiraju naše stručne saradnike, psihologe, koje imamo i za roditelje, za stručno savetovanje njih, ali i dece. Finansiraju i neuropsihijatra i neurologa. Imamo i naše radionice u kojim deca uživaju. To su likovne, kreativne, kulinarske i baštenske. Najviše vole sportske radionice. Njih održavamo od proleća do jeseni, kada je lepo vreme, na našim gradskim terenima. Sve je to u sklopu njihovih mogućnosti –rekla je Dimitrijević.

Svečanom obeležavanju velikog jubileja prisustvovala je i Nevena Petrović Jojić, predsednica Upravnog odbora Saveza Udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom. Ona je tom prilikom pohvalila rad i zalaganje uprave Udruženja iz Jagodine.

-Ove godine, povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, pokrenuli smo kampanju “Izgradimo inkluzivno društvo za osobe sa autizmom”. Jako je bitno da društvo u celini prihvati osobe sa autizmom ne samo kroz obrazovanje, već i kroz zdravstvo i sve druge segmente društva, jer ta deca odrastaju u mlade ljude, pa u odrasle osobe sa autizmom. Bitno je da ih prihvatimo i budemo uz osobe sa autizmom, kao i uz njihove porodice –rekla je Petrović Jojić.

Značajna godišnjica obeležena je muzičkim nastupom učenika Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“ u Jagodini koji su se predstavili vokalnim i instrumentalnim izvođenjima, a događaju su prisustovali i članovi brojnih humanitarnih i srodnih udruženja sa teritorije Jagodine, kao i okolnih gradova.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .