Naslovna // Društvo // Za doniranje se čekalo u redu: Prikupljeno 100 jedinica krvi u “Pioniru”

Za doniranje se čekalo u redu: Prikupljeno 100 jedinica krvi u “Pioniru”

Organizatori su rekli da je ovom akcijom oboren rekord, kao i da je bilo šest prvih davanja. Za pokazanu humanost, svi su dobili i prigodne poklone

Foto: TV Kopernikus

Ukupno 100 jedinica krvi prikupljeno je na akciji koju je, po treći i poslednji put ove godine, proteklog četvrtka organizovala Podružnica Crvenog krsta Predškolske ustanove „Pionir“ u Jagodini.

Bilo je i šest prvih davanja, a organizatori su rekli da su ovom akcijom oborili sopstveni rekord I da je ovo najviše prikupljenih jedinica krvi do sada na nekoj od njihovih akcija. Odazvali su joj se ljudi svih starosnih generacija već od ranih jutarnjih časova koji su čekali u redu kako bi dobrovoljno donirali svoju dragocenu tečnost, vođeni parolom “Naših pet minuta može spasiti nečiji život”.

Ovo mi je 94. put kako dajem krv i pravo je zadovoljstvo pomagati na ovaj način. To je velika stvar. Ako ne mogu na drugi način, mogu ovako. Pozivam sve ljude da dođu, jer ovo je jako humano, a ujedno se proveri i zdravlje – rekao je Dragan Stanojević iz Jagodine.

Foto: TV Kopernikus

U organizaciji i ovoga puta pomogli su Crveni krst grada Jagodine i Zavod za transfuziju krvi iz Niša.

-Zadovoljni smo odzivom, zato što na svakoj akciji imamo sve veći broj davalaca. Najviše ima vaspitača, medicinskih sestara na preventivi, majstora, a imamo i druge prijatelje grada, humaniste, ljude koji bukvalno daju deo sebe i spašavaju tuđe živote. To je i sam cilj ove akcije. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve ljude od 18 do 65 godina preko 55 kilograma, da daju krv jer vreme prolazi. Stariji davaoci kada napune 65 godina ne mogu da daju krv. Zdravo je i humano je. Pridružili su nam se i naši prijatelji iz našeg najstarijeg pčelarskog Udruženja „Pomoravlje“  koji su za svakog davaoca pripremili teglicu meda. Tu su i akcijaši Jagodine. Veliku zahvalnost dugujemo i lokalnoj samoupravi na čelu sa Draganom Markovićem Palmom koja je za svakog davaoca obezbedila skroman poklon –rekao je Slaviša Marković, predsednik Podružnice Crvenog krsta Predškolske ustanove „Pionir“ u Jagodini.

Podružnica Crvenog krsta Predškolske ustanove „Pionir“ sarađuje i sa Udruženjem MENSA iz Pomoravlja, tako da svi dobrovoljni davaoci imaju priliku i da besplatno obave test inteligencije. Akciju su posetili i oni najmlađi, polaznici vrtića „Pionir“, koji su se na ovaj način upoznali sa davaocima i ovom humanom aktivnošću.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .