Naslovna // Ekonomija // Aktuelno krečenje stabala voća

Aktuelno krečenje stabala voća

“To se treba raditi u najtoplijem delu dana, kada je temperature oko 10 stepeni” kažu stručnjaci

Foto: TV Kopernikus

Krečenje voćaka je stara mera koja se još uvek primenjuje, a naročito je korisna u zasadima koštičavih voćnih vrsta, gde se obavlja svake zime. Što se tiče zasada jabučastog voća, mlade biljke se kreče svake godine a starije svake četvrte. Prema rečima stručnjaka, ukoliko u zimskom periodu dođe do pucanja kore na stablu, dolazi do infekcija raznim patogenima, što može štetno da utiče na biljku.

-Naročito bi trebalo da se vrši u najtoplijem delu dana znači kada je temperatura oko 10 stepeni. Krečenje stabala voća nije potrebno vršiti u proleće. Na taj način ništa ne doprinosimo samom voću. Osnovna funkcija kreča je da odbija sunčeve zrake i na taj način ne dozvoli da stablo pukne i da dođe do velike razlike između spoljašne temperature i temperature sokova u stablu –rekla je Ružica Đukić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini.

Krečenjem se sa starih zasada otklanjaju mahovine i lišaj, koje su posledica loših agro-ekoloških uslova u kojima voćka živi. Tom merom, kako napominju savetodavci, samo se otklanja posledica ali ne i uzrok, pa voćari treba da utvrde koji faktor utiče na pojavu mahovina i lišaja na stablima.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .