Naslovna // Ekonomija // IPARD 3 program za poljoprivrednike: Novčana sredstva veća nego u IPARD-u 2

IPARD 3 program za poljoprivrednike: Novčana sredstva veća nego u IPARD-u 2

“Za meru 1, nabavku mehanizacije, prvi poziv očekuje se već u februaru mesecu, a program će trajati sve do 2027. godine” kažu iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini

Foto: TV Kopernikus

IPARD 3, program Evropske unije za poljoprivrednike, biće realizovan i tokom 2022. godine. Mere za koje su poljoprivredni proizvođači najviše zainteresovani ostaju na snazi, a radi se o merama 1, 3 i 7.

-Mera 1 odnosi se na nabavku novih traktora i mehanizacije, čija je vrednost investicije 50 hiljada evra. Tu je i mera 3 koja se odnosi na rekonstrukciju objekata čija je vrednost takođe 50 hiljada evra. Ove godine će se razgraničiti proizvodnja voća, povrća, mesa i mleka i akcenat se stavlja na organsku proizvodnju. Mera 7 odnosi se na ruralni, seoski turizam, ali prednost od 70 posto povraćaja imaće gazdinstva koja se bave organskom proizvodnjom. Biće nešto malo izmenjeni uslovi za podnošenje zahteva, ali sredstva su znatno veća u odnosu na IPARD 2 –rekla je Mira Miljković, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini.

Za meru 1, odnosno nabavku poljoprivredne mehanizacije, prvi poziv očekuje se već u februaru mesecu, a program će trajati sve do 2027. godine. Kako navode iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini, ovaj program je odličan za sve one koji žele ozbiljnije da se bave poljoprivredom i koji žele da ulože u svoju proizvodnju.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .