Naslovna // Ekonomija // Još uvek aktuelna obuka NSZ – “Put do uspešnog preduzetnika”

Još uvek aktuelna obuka NSZ – “Put do uspešnog preduzetnika”

Obuku do sada prošlo 235 nezaposlenih lica, među kojima je i 10 njih sa invaliditetom. Iz filijale ističu da je obuka od velikog značaja, jer se može dosta toga naučiti o savremenim načinima poslovanja

Olivera Đorđević,
organizator programa zapošljavanja u jagodinskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje

Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini u okviru svojih redovnih aktivnosti sprovodi obuku „Put do uspešnog preduzetnika“, koje su namenjene nezaposlenim licima.

U toku ove godine, filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini, realizovala je osam dvodnevnih obuka, koje je uspešno završilo 235 polaznika od kojih je 10 osoba sa invaliditetom. Ovaj program namenjen je isključivo nezaposlenim licima koja žele da otpočnu sopstveni posao i na njima stiču znanja i veštine koje su odnose na pravni i ekonomski aspekt preduzetništva:

-Dolaze do informacija šta znači biti preduzetnik, da li je ovo pravi trenutak za ulazak u posao, o pravnoj regulativi koja se odnosi na registraciju preduzetničke delatnosti što znači da dobijaju informacije koji su to pravni oblici osnivanja preduzetničke delatnosti. Takođe, dobijaju informacije o porezima i doprinosima sa obaveznim socijalnim osiguranjem što ih čeka posle registracije svoje delatnosti. Ono što je važno jeste da obuka sadrži i radionicu za izradu biznis plana gde nezaposlena lica sveobuhvatnije sagledavaju svoju poslovnu ideju kroz konkurenciju, tržište, cene, distribuciju, prihode, rashode i sve one aspekte koji su bitni za obavljanje delatnosti –istakla je Olivera Đorđević, organizator programa zapošljavanja u jagodinskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

Iz jagodinske filijale ističu da  je ova obuka od velikog značaja za sve one koji žele da pokrenu sopstveni posao:

-Podizanje znanja je od velikog značaja za nezaposlena lica koja žele da pokrenu sopstveni posao iz tog razloga što je veoma intenzivna promena zakonskih propisa, kako onih u savremenim uslovima poslovanja, tako i svih promena koje se dešavaju na tržištu. Novi preduzetnici treba da zadobiju poverenje kupaca za one proizvode koji nastaju kao plod njihove preduzetničke delatnosti –rekla je Đorđević.

Obuka predstavlja uslov za korišćenje subvencije za samozapošljavanje, koju Nacionalna služba dodeljuje nezaposlenim licima na početku poslovanja kao finansijsku podršku. Iz filijale pozivaju zainteresovane da se prijave kod svojih savetnika kako bi bili uključeni u obuku, koju do kraja godine može da završi još 266 osoba.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .