Naslovna // Ekonomija // Održana tradicionalna Zimska poljoprivredna škola u Jagodini

Održana tradicionalna Zimska poljoprivredna škola u Jagodini

Tribina je privukla veliku pažnju mnogih zemljoradnika. Prisutnima u Jagodini obratio se i Miroslav Cvijetić, stručni saradnik gradonačelnika Jagodine za poljoprivredu

Foto: TV Kopernikus

Zimska poljoprivredna škola, koju već 13. godinu organizuje jagodinska Poljoprivredno savetodavna i stručna služba, održana je u sali Pomoravskog okruga u Jagodini.

Cilj tribine bio je taj da pruži poljoprivrednicima nova znanja iz različitih oblasti. Iz ove ustanove istakli su da se nadaju da će informacije koje su poljoprivredni proizvođači dobili na ovim tribinama njima biti od velike koristi na njihovim poljoprivrednim gazdinstvima.

-Mi smo se potrudli da teme bude raznovrsne. Govorilo se iz svih oblasti poljoprivrede: ratarstva, stočarstva, voćarstva, a bilo je reči i o agroekonomskoj politici Ministarstva poljoprivrede –rekla je Milanka Miladinović, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno savetodavno i stručnoj službi u Jagodini.

Tokom tribine, bilo je reči i o dobrobiti svinja. Prema rečima Verice Lazarević, savetodavca za stočarstvo, mnogi ne znaju da svinje spadaju u kategoriju najosetljivijih domaćih životinja, a ona je dodala da je to bitno iz više razloga.

-Kada vidimo svinjsko meso koje blede boje, mekano i vodnjikavo, znači da je životinja pretrpela neki stres. Onda to meso nije za ljudsku upotrebu, a ni za tehnološku preradu –rekla je Lazarević.

Tokom tribine u Jagodini, prisutnima se obratio i Miroslav Cvijetić, stručni saradnik gradonačelnika Jagodine za poljoprivredu. Tribine će biti  održane i u četvrtak, 23. decembra u Svilajncu, kao i u petak 24. decembra u Rekovcu.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .