Naslovna // Intervju // Jelena Pranić, novo lice na domaćoj muzičkoj sceni: Pesme satkane od ličnih borbi

Jelena Pranić, novo lice na domaćoj muzičkoj sceni: Pesme satkane od ličnih borbi

Njen prvi singl “Verovala sam” već je izazvao pozitivne reakcije i dostupan je na svim platformama za slušanje muzike, a debi album ove Jagodinke, pod nazivom “Šibice”, ugledaće svetlost dana krajem godine

Album “Šibice” biće objavljen do kraja godine, Foto: Neda Mojsilović

Jelena Pranić (33), rodom iz Jagodine, predstavlja pravo osveženje na domaćoj muzičkoj sceni. Bar su takve reakcije na njen prvi singl “Verovala sam”. Muzika je u njenom životu prisutna od kad zna za sebe, ali tek posle završetka fakulteta posvećuje joj se ozbiljnije, te je počela sa usavršavanjem vokalne tehnike za pop pevanje. Oprobala se kao pevačica sa akustičnim bendom i duom koji sviraju obrade pesama, posle čega se se fokusirala na autorske stvari.

– Od pandemije sam počela da pišem i zapisujem neke stihove, da stvaram i pevušim neke melodije, pa sam sve to beležila na telefonu. Kada su melodije i tekstovi dobili neku strukturu, stvorila se želja da objavim nešto svoje. Shvatila sam da su mi potrebni saradnici kako bih mogla da nastavim dalje. Traganje za producentima je baš dugo trajalo, ali sam na kraju, sticajem okolnosti, upoznala producenta i basistu Petra Milutinovića iz Jagodine i prvo započela saradnju sa njim, a posle toga i sa producentom, muzičarem i treperom Nikolom Stanojevićem Nihilom iz Despotovca – rekla je Jelena.

Prvi plod njihove saradnje je singl “Verovala sam” koji je izašao pre par nedelja.

-Inspiracija za ovu pesmu su razočarenje, tuga i bol. Pesma “Verovala sam” predstavlja stanje spoznaje sebe, buđenja i “šamara realnosti” posle razočarenja. Nezdravi odnosi, skrivanje, zatvaranje u sebe, ali i strah “šta posle” su vodeći motivi pesme – rekla je Jelena i dodala da se ne radi o klasičnom pop zvuku.

– U saradnji sa producentima, došla sam do zvuka koji se najbliže može opisati kao “dream pop”. Jednostavnost svedene pop forme, intimni, senzitivan vokal, “synth bass” i atmosferičnost su neki od elemenata zvuka koji prezentujem. Za sada su reakcije pozitivne. To mi mnogo znači i drago mi je zbog toga –kaže mlada umetnica.

Omot Jeleninog prvog singla “Verovala sam”: Foto – Tamara Stojanović

Pesmu “Verovala sam” prati i spot koji je Jelena radila sa mladim kolegama, rediteljem Dejanom Đurašinovićem i direktorkom fotografije Tamarom Stojanović. Kako kaže, saradnja sa mladim kolegama uvek donosi novo iskustvo i nove izazove. Ovo nije njihov prvi zajednički projekat, jer su pre toga već radili na zajedničkom filmu.

– Spot je jednostavan, intiman i svedenim kadrovima približava turbulentna stanja i intezivne emocije, koje su bile inspiracija za tekst – kaže Jelena.

Inspiraciju pronalazi u stvaralaštvu muzičara poput Agnes Obel, Laura Marling i bendova „The Cranberries“ i „London Grammar“. Krajem godine, svetlost dana trebalo bi da ugleda i njen prvi album, pod nazivom “Šibice”, čiji će izdavač biti „Glitch records“.

– Album „Šibice“ simbolizovaće buru emocija i stanja uzrokovanih toksičnim odnosima, ljubomorom, ali i potajnom željom i pokušaji ma da se taj odnos popravi. Poricanje, tuga, ljutnja i bes, depresija i na kraju surovo prihvatanje čine emotivne faze ovog albuma. Vatra, plamen, nešto što gori, tinja, neki su od motiva za naziv albuma. Verujem da će svima biti jasnije kada izađe album kaže ona ističući da je promocija planirana takođe za kraj godine kada album bude bio dostupan slušaocima.

Pored muzike, njen primaran poziv dokazuje da se radi o pravoj umetničkoj duši. Ona je producentkinja i supervizorka za projekte u jednoj firmi za proizvodnju 3D animiranih filmova, a paralelno sa tim, bavi se i produkcijom kratkometražnih igranih filmova.

– Dva kratkometražna igrana filma započinju svoj festivalski život, pa će publika imati priliku da ih pogleda kako na našim, tako i na inostranim filmskim festivalima –kaže Jelena.

Uskoro će biti 14 godina otkako se Jelena iz Jagodine preselila u Beograd. Ipak, svoj rodni grad nije zaboravila i za njega je vezuje mnogo toga lepog.

– Koliko god živela u Beogradu, u Jagodinu dolazim baš često, bilo na vikend ili za neki praznik. Dom i prijatelji su ono što me uvek vraća. – završava priču Jelena za naš list.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .