Naslovna // Intervju // Vida Jovanović, učenica generacije 2019/2020. u OŠ “17. oktobar”: Svestranost kao glavna vrlina

Vida Jovanović, učenica generacije 2019/2020. u OŠ “17. oktobar”: Svestranost kao glavna vrlina

„Iako smo u toj generaciji imali zaista dobru decu, Vida je bila neko ko se zaista izdvajao po svojoj kreativnosti, obrazovanju, širokoj kulturi i vaspitanju“ rekla je Jelena Popović, razredni starešina u ovoj obrazovnoj ustanovi

Sve pohvale za Vidu za svih strana

Vida Jovanović (15) iz Jagodine zvanično je proglašena učenicom generacije 2019/2020. u Osnovnoj školi „17. oktobar“ u Jagodini. Na sednici nastavničkog veća, gde se odlučivalo o tome kome će pripasti ova prestižna đačka titula, zaključeno je da je Vida u svakom segmentu ispunjavala sve kriterujume da ovo zvanje pripadne njoj. Zaposleni su istakli da su doneli pravu odluku, a i sama Vida je sa osmehom priznala da joj ovo priznanje prija:

-Znači mi. Ono je potvrda mog dugogodišnjeg rada. Na neki način sam ga i očekivala, ali nisam ciljano stremila ka tome. Učila sam apsolutno samo za sebe, jer to volim, a ne zbog nagrade. Svi u mojoj okolini su veoma srećni i ponosni. Komentari su jako pozitivni, a moj trud se svakako isplatio –rekla je Vida na početku našeg razgovora.

Još od ranog detinjstva, ovoj mladoj devojci usađena je radna navika, pa tokom osmogodišnjeg školovanja nije bilo problema. Redovna je bila na takmičenjima iz različitih predmeta, sa kojih se uvek vraćala sa nekom titulom, koje su služile na ponos, kako njoj, tako i školi koju je predstavljala:

-Sve te nagrade su me mnogo više motivisale za rad, nego samo priznanje za učenika generacije. One su me gurale napred. Tokom školovanja, nastavnici su mi mnogo pomagali, postali smo kao porodica. Kada sam pre nedelju dana došla u školu da posetim nastavnike, osetila sam se kao kod kuće. Bilo je vrlo emotivno. Vrlo sam vezana za ovu školu, a naročito za profesorku biologije Vinku Stanković i razrednu Jelenu Popović –rekla je Vida o svojim sećanjima koja je vežu za obrazovnu ustanovu u kojoj je stekla prva znanja.

Tokom školovanja u „17. oktobru“, u posebnom sećanju joj je ostao devetodnevni boravak u Petnici, letnjoj naučnoj školi u koju se ide posle sedmog razreda:

-To je bilo nešto najneverovatnije. Svi ljudi tamo su veoma prijatni i toliko novih informacija sam dobila. Svašta sam naučila i sklopila dosta novih prijateljstava. Prošli smo kroz sve oblasti nauke i svakog dana smo bili na predavanjima. Išli smo u prirodu, ali i izvodili različite eksperimente. Tek od prvog razreda srednje škole se opredeljuješ za nauku u kojoj si se najviše pronašao tamo. Razmišljam o tome da se opet prijavim, a sada ću verovatno odabrati fiziku, jer volim prirodne nauke. Zaista je to bilo predivno iskustvo –rekla je Vida.

Pored interesovanja za standardne školske predmete, ova mlada devojka je u svojoj osnovnoj školi poznata i po svojoj svestranosti i kreativnosti, što je takođe uticalo na to da bude izabrana za učenika generacije. Od šestog razreda crta. Uživa u tome, a najviše voli da radi figure i portrete. Interesantno je i da se bavi muzikom. Zajedno sa još petoro drugara, 2018. godine osnovala je bend kome je trenutno ime „Mapetovci“, a gde ona svira bubnjeve, što je danas prava retkost kada je ženska populacija u pitanju. Zato je i zanimljivo:

-Sviram bubnjeve još od predškolskog uzrasta. Jako sam bila zaljubljena u Osmana, voditelja jedne dečije emisije, koji je imao svoj bend. Bukvalno sam zbog njega to počela da radim i u međuvremenu i zavolela –rekla je ona sa osmehom i dodala: – Svirali smo do sada tri puta u Gimnaziji „Svetozar Marković“, jednom u Alternativnom kulturnom centru, a jednom i u našem Centru za kulturu povodom „Animator festa“ –istakla je ona.

Biljana Milanović, direktorka OŠ “17. oktobar”, Vida Jovanović i nastavnica Jelena Popović

Posle završene osnovne škole, Vida je upisala prirodno-matematički smer u Gimnaziji „Svetozar Marković“:

-Pošto zaista imam mnogo interesovanja i još uvek nisam sigurna šta bih studirala, odlučila sam se za gimnaziju. Ona daje opšte široko obrazovanje. Nastavu pohađamo jedne nedelje putem interneta, druge nedelje u učionici. Još uvek nisam stigla sa svime da se upozna, ali svakako ću se učenju posvetiti kao kad bi bila redovna nastava –rekla je ona.

Vida je trenutno sa svojim bendom angažovana na UNICEF-ovom projektu „Upshift 4“. Radi se o projektu koji pomaže mladim ljudima od 9 do 13 godina da rešavaju izazove sa kojima se susreću u okolini i da razvijaju svoje veštine. Izabrano je sedam timova iz različitih krajeva Srbije, a „Mapetovci“ iz Jagodine jedan je od njih. Njihova je misija da pomognu mladima u Jagodini da izgrade sebe i da izraze svoje potencijale kroz umetnost:

-Napravićemo neke radionice iz oblasti umetnosti i kulture. Deci i mladima ćemo puštati filmove, upustićemo ih u taj neki svet, a posle ćemo ih komentarisati zajedno. Vodićemo ih u naše muzeje. Organizovaćemo i muzičke, slikarske, vajarske i plesne radionice. Oni koji bi završili neku od ponuđenih radionica, na kraju projekta bi pokazali šta su naučili iz oblasti koju su izabrali. Planiramo da ih organizujemo tokom zimskog raspusta, jer tada ćemo svi imati dovoljno vremena. Pre toga ćemo se spakako upoznati sa tom decom koja žele da rade, uvesti ih u taj svet, pa bi sa njima aktivno krenuli sa radom tokom zimskog raspusta –rekla je Vida.

Kako nam je rekla, sve ove aktivnosti njoj ne predstavljaju teret, već zadovoljstvo. Na njih ne gleda kao obavezu, jer uživa u njima. Naravno, nađe se vremena i za sve druge stvari koje joj pričinjavaju zadovoljstvo poput druženja, izlazaka i odlaska na koncerte. Čime će se baviti u budućnosti, još uvek ni sama ne zna:

-Možda bih se opredelila za nešto što je povezano sa biologijom i fizikom, kao što je npr. bioinženjering. A možda se odlučim i za dizajn. Zaista još uvek ne znam. Ima vremena – rekla nam je ova talentovana srednjoškolka i na kraju poslala jasnu poruku svim mladim ljudima kada je obrazovanje i rad na sebi u pitanju:

-Svima bih poručila da rade ono što vole, da guraju dalje i da stalno otkrivaju sebe i svoje talente –poručila je Vida Jovanović na kraju našeg razgovora.

UPRAVA ŠKOLE: VIDA JE NAŠ PONOS

Iz Osnovne škole „17. Oktobar“ istakli su da je Vida Jovanović sasvim zasluženo ponela titulu učenika generacije:

-Zaista mi je drago što će se čuti za Vidu na ovaj način. Ona je nama ostala u fenomenalnom sećanju. Uvek smo znali da je drugačija. Ima puno svestrane i dobre dece, čak njih petoro-šestoro je bilo u konkurenciji, ali ona je neko ko je zadovoljio sve kriterijume –rekla je nam je Biljana Milanović, direktorka Osnovne škole „17. oktobar“.

Jelena Popović, njen bivši razredni starešina, takođe ima samo reči hvale za Vidu:

-U ovoj generaciji smo imali zaista dobru decu, ali Vida je neko ko se zaista izdvajao. Drugačija je po svojoj kreativnosti, širokoj kulturi, obrazovanju i vaspitanju. O njenom znanju, dosta govore nagrade na takmičenjima. Želim joj da uvek bude ovakva. Nije bitno hoće li biti učenik generacije ili ne. Blago bi bilo zemlji Srbiji kada bi bilo više ovakvih kao što je Vida –rekla je Popović.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .