Naslovna // Kultura // Dodeljene nagrade “Radoje Domanović”: Jedan od laureata i Mile G. Lazarević iz Ćuprije

Dodeljene nagrade “Radoje Domanović”: Jedan od laureata i Mile G. Lazarević iz Ćuprije

Predsednik Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug jedan je od ovogodišnjih dobitnika nagrade za najbolju knjigu satire objavljenu u 2019. godini, a ovaj pisac je istakao da mu nagrada mnogo znači

Velika čast: Mile G. Lazarević

Mile G. Lazarević, književnik i novinar iz Ćuprije, ujedno i predsednik Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug, jedan je od šest ovogodišnjih dobitnika prestižne nagrade „Radoje Domanović“ za najbolju knjigu satire koja je objavljena 2019. godine. Nagrade su dodeljene 18. februara u Beogradu.

Žiri, koji je imao sedam članova i kojim je predsedavao Radomir Andrić, uručio je Lazareviću ovo prestižno priznanje  za njegovu knjigu „Istine“, zbirku priča, pesama, haiku poezije i aforizama. On je istakao da mu ova nagrada mnogo znači, s obzirom na to da su pisci iz unutrašnjosti, kako on kaže, do sada uglavnom bili zapostavljeni:

-Ova nagrada je veliko zadovoljstvo s obzirom na to da je Radoje Domanović rodonačelnik satire i humora. On je to pisao pre Nušića, Aleksandra Popovića i Dušana Kovačevića. Do sada sam dobio brojne nagrade poput „Zlatne značke“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, nagrade „ Žikica Jovanović Čičak“, „Poeta primus“, „Majstorskog pisma“, „Pomoravskog Orfeja“, „Đurine gramate“ i druge. Ova nagrada je kulminacija svega i za mene predstavlja veliku čast. Pretpostavljam da je ovo zadovoljstvo i za književne klubove „Dušan Matić“ iz  Ćuprije i „Đura Jakšić“ iz Jagodine čiji sam član –rekao je Lazarević, koji je istakao da će njegova 16. po redu knjiga izaći ove godine i da će nositi naziv „Dileme“. Inače, njegovi radovi zastupljeni su u brojnim zbornicima i almanasima u Srbiji, a uređivao je emisije iz oblasti kulture kako na radiju, tako i na televiziji.

Nagradu u vidu povelje i portreta Domanovića, Lazarević je dobio za knjigu “Istine”

Pored Lazarevića, nagradu u kategoriji najbolje knjige satire objavljene tokom 2019. godine dobili su i Miroslav Sredanović za knjigu „Krstareće misli“, Nebojša Lapčević za knjigu „Berači polena“, Pop D. Đurđev za knjigu „Etičko čišćenje“, Pavle Teofilović za „Paradigmanoju“ i Vojislav M. Minić za knjigu „Šinjeli“.

Nagrada za satiričnu književnost pripala je Radivoju Bojičiću i Nenadu Neciću. Priznanje „Ekselencija satire“ dodeljuje se najboljim srpskim i stranim satiričarima u regionu i dijaspori, a nju su ove godine dobili: Valentin Dimitrov iz Bugarske, Jovo Nikolić iz Republike Srpske, Fabricio Karamanja iz Italije i Hasijer Agire iz Španije. Posebnim priznanjem za naučno-teorijski doprinos satiričnoj književnosti nagrađen je prof. dr Mališa Stanojević. Za prevođenje radova srpskih satiričara na mađarski jezik nagradu je dobio Svetislav Nedučić, dok je za afirmaciju i popularizaciju humora i satire nagradu dobio Dimitrije Panfilov iz Sremskih Karlovaca.

Nagrade „Radoje Domanović“ tradicionalno se svake godine dodeljuju za doprinos razvitku satire kao književnog žanra, a nagrada se sastoji iz plakete i portreta poznatog satiričara.

Dušan Miletić

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .