Naslovna // Kultura // Dr Vlado Spiroski promovisao novu knjigu “Kamen”: Stihovi poput ohridskih bisera

Dr Vlado Spiroski promovisao novu knjigu “Kamen”: Stihovi poput ohridskih bisera

Tokom promocije, o autoru su govorili književnik Ratko Stojilović i istoričar mr Dejan Tanić. Pred brojnom publikom, čitana je i njegova poezija, a priređen je i muzički program

Ratko Stojilović, Vlado Spiroski i Dejan Tanić: Foto TV Kopernikus

Nova zbirka pesama pod nazivom „Kamen“ poznatog jagodinskog otorinolaringologa dr-a Vlada Spiroskog promovisana je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

-Tema ove zbirke je ljubav: ljubav između dece i roditelja, ljubav prema životinjama… Sve ono što se dešava u mom svakodnevnom životu, to je stavljeno na papir. Knjigu sam nazvao „Kamen“ zato što je kamen okrutan i tvrd, ali kad naiđe dobar slušalac, zna da se pretvori u nešto drugo. Posle napornog dana i nekih teških sati, pisanje mi predstavlja pražnjenje, tako da sam ja zadovoljan i volim to da radim. Imam nekoliko omiljenih pesama iz ove zbirke. To su pesme „Kamen“, „Aleksija“ i „Pupoljak“. Te pesme stavljam na prvo mesto –rekao je Spiroski o svojoj petoj knjizi.

O autoru i njegovom stvaralaštvu pohvalno su tokom večeri govorili književnik Ratko Stojilović i istoričar mr Dejan Tanić. Stojilović je istakao da pesme Spiroskog odišu ritmičnošću i misaonim bogatstvom, dok je Tanić istakao da je njegov zavičaj, Ohrid, kolevka balkanske i slovenske kulture, te je i Spiroskog nazvao „ohridskom legendom“. Pred brojnom publikom, Bojan Miloradović Kristina Bigić Makić čitali su autorovu poeziju, a u muzičkom segmentu večeri nastupio je kantautor Duško Dimitrijević Endži.

Interesantno je da knjiga sadrži i nekoliko crteža, malih pacijenata koje je lečio upravo autor knjige. Takođe, pored pesama autora, u zbirci se nalazi i pesma male Lane Zdravković, učenice drugog razreda Osnovne škole „Rada Miljković“ u Jagodini, a koju je ona posvetila upravo doktoru. Spiroski neumorno piše pesme, te se uskoro može očekivati i šesta zbirka, kao i promocija cd-a sa muzikom koja je komponovana upravo na njegove stihove.

Dr Vlado Spiroski rođen je 1960. godine u Ohridu. Medicinski fakultet, specijalizaciju i supspecijalizaciju završio je u Beogradu. Živi i radi specijalista otorinolaringologije i supspecijalista audiologije u Opštoj bolnici u Jagodini. Pisanjem se bavi od rane mladosti. Član je nekoliko književnih udruženja i dobitnik nekoliko značajnih priznanja za pisani rad.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .