Naslovna // Kultura // Dragica Šreder i prijatelji zablistali

Dragica Šreder i prijatelji zablistali

Sastavni deo događaja bio je i muzički program tokom kog su nastupili Stefan Dugalić, Anđela Trajković i Duško Dimitrijević Endži. Poetsko veče privuklo veliku pažnju

Foto: TV Kopernikus

Autorsko veče Dragice Matejić Šreder, poznate književnice iz Miloševa koja već decenijama živi i stvara u Hildenu, održano je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Dragica je do sada objavila 17 samostalnih knjiga i 33 dvojezične antologije, u kojima su okupljeni radovi stvaralaca kako iz Srbije, tako i iz Nemačke. Dobitnica je velikog broja priznanja, a poslednje je stiglo iz Kostolca, gde je na tamošnjim Književnim susretima, dobila nagradu „Euridikin venac“ za pesmu „Omamljena mislima“.

-Kada čuješ da si dobio nagradu, jako se obraduješ i to je podstrek za dalji rad, makar meni. Ja uvek mislim da rad treba da promoviše čoveka, a ne zato što ima neko ime. Ja se trudim da radom zaslužim nagradu. Kada su antologije u pitanju, ja to radim od 1995. godine. To održava moju glavu i pisanjem i prevođenjem prave se divni mostovi kultura –rekla je Dragica.

Tokom večeri, prisutnima su se, svojim radom, predstavili i Dragičini prijatelji, takođe pesnici: Zorka Čordašević, Vukoman Rakočević, Miroslav Mitrović, Aleksandar Milojković i Svetlana Miljana Nikolić. Priređen je i muzički program, tokom kog su nastupili kantautor Duško Dimitrijević Endži, mladi frulaš i saksofonista Stefan Dugalić i vokalna solistkinja Anđela Trajković, a događaju je prisustvovao veliki broj ljudi.

Dragica svakodnevno radi, te se od nje uskoro može očekivati 34. dvojezična antologija pod nazivom „Jedna zvezda na nebeskom svodu“. Svi koji su zainteresovani da njihovi radovi budu objavljeni u njoj, treba da ih pošalju Dragici do kraja novembra.

Književni klub „Đura Jakšić“ nastavlja sa svojim aktivnostima. U četvrtak, 1. septembra, sa početkom u 18 sati, biće održana izložba radova Marije Simić, likovne umetnice iz Beograda. Otvoriće je istoričar mr Dejan Tanić, a ulaz je besplatan za sve posetioce.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .