Naslovna // Kultura // DZK “Kablovi” u Jagodini obeležilo 70 godina postojanja i rada

DZK “Kablovi” u Jagodini obeležilo 70 godina postojanja i rada

Priređen je šarenolik program koji se sastojao od igara, pesama i instrumentalnih nastupa, a istaknutim pojedincima i institucijama, dodeljena su i priznanja za saradnju. Događaj ispunio salu jagodinskog Centra za kulturu “Svetozar Marković” do poslednjeg mesta

Foto: TV Kopernikus

Društvo za kulturu “Kablovi” u Jagodini obeležilo je svečanim koncertom u sali jagodinskog Centra za kulturu “Svetozar Marković” 70 godina postojanja i uspešnog rada.

Vladica Ducić, sekretar Društva za kulturu “Kablovi” u Jagodini, istakao je da je ovaj jubilej veoma značajan za njihovo Društvo, ali i za kulturu grada i tradiciju srpskog naroda.

-Ovo je jedna impozantna cifra. U nekom životu i radu, 70 godina je stvarno veliki broj. Toliko radimo na zadovoljstvo članova, grada i onih kojima prikazujemo kulturu i tradiciju našeg naroda. Najponosniji smo na našu decu, koja su izuzetno dobra. Mnoge generacije su izrasle u dobre ljude i članove zajednice. Ponosni smo i na poznanstva sa ljudima iz drugih društava iz inostranstva i na ponašanje naše dece kada idemo na turneje. Najponosniji smo na nas same. Jedno uspešno društvo je uspešno onoliko koliko ga pozivaju na razna putovanja. Prošli smo mnoge festivale širom sveta, osvojili brojne nagrade i to je veliki plus za naše društvo. Priprema ovog koncerta je deci bila zabavna, a nama malo naporna, ali publika će uživati. Mi ćemo se i dalje truditi da budemo najbolji u onome što radimo –rekao je Ducić pre početka koncerta.

Koncert, koji je ispunio salu do poslednjeg mesta, bio je prilika da se na sceni svojim umećem  predstave različite generacije igrača, svirača i pevača. Mnogobrojna publika imala je priliku da zaista uživa u bogatom i šarenolikom programu. Koncert je otvoren izvođenjem pesme “Ovo je Srbija”, a nastavljen je izvođenjem devet igara koje su karakteristične za različite krajeve naše zemlje kao što su igre iz Jugoslavije, okoline Belice, Niša, Crne Trave, Binačke Morave, zapadne Srbije, Šumadije, Leskovca i Kobišnice, a na kojima su radili različiti koeografi. Nastupio je i orkestar, a u par navrata pred publikom se na fruli i saksofonu predstavio mladi Stefan Dugalić.

Foto: TV Kopernikus

Tokom koncerta, publika je imala priliku da pogleda na video bimu nekoliko snimaka na kojima je bilo prikazivano kako su tekle pripreme za koncert, a istaknutim pojedincima i institucijama, među kojima je i Skupština grada Jagodine, dodeljena su priznanja za pruženu podršku u radu. Ujedno, minutom ćutanja, odata je počast Oliveru Jovanovskom, dugogodišnjem predsedniku Društva za kulturu “Kablovi”, koji je preminuo pre nekoliko meseci.

Povodom ovog jubileja, u foajeu Centra za kulturu “Svetozar Marković”, priređena je i izložba slika koje su nastale na tradicionalnoj 35. likovnoj koloniji održanoj na leto ove godine. Tokom ove likovne kolonije, ukupno 14 slikara uradilo je 26 slika, koje su sada predstavljene publici i ljubiteljima likovne umetnosti na panoima ove ustanove kulture.

Podsećanja radi, Društvo za kulturu “Kablovi” osnovano je 14. novembra 1952. godine. Danas ima tri sekcije: folklornu sa četiri ansambla, muzičku i likovnu. Pored likovne kolonije, jedna od njihovih tradicionalnih aktivnosti jeste i Letnja scena, koja se održava na platou ispred nekadašnjeg hotela “Srbija”, a tokom koje se svojim nastupima predstavljaju različita kulturno-umetnička društva i gde se neretko izvode i predstave. U svom sastavu ima 180 članova različitih starosnih generacija, a iz uprave i dalje ponosno izgovaraju rečenicu – “Nema kuće iz koje neko nije bio član “Kablova” “.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .