Naslovna // Kultura // Festival “Dani komedije”: Nagrada za životno delo Lanetu Gutoviću

Festival “Dani komedije”: Nagrada za životno delo Lanetu Gutoviću

“On je veliki šoumen i zabavljač, koji je izgradio jedan karakterističan lik humora” rekao je Dobrica Milićević, umetnički direktor prestižnog pozorišnog festivala

Nagrada će mu biti uručena 20. marta naredne godine, prve večeri 49. festivala

Nagrada za životno delo na predstojećem 49. pozorišnom festivalu “Dani komedije” biće uručena legendarnom dramskom umetniku Milanu Lanetu Gutoviću, saopšteno je iz Upravnog odbora ovog festivala.

Gutović se sa publikom u Jagodini susreo 1972. godine, prve godine festivala, kada je igrao u predstavi “Buba u uhu” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Već 1978. godine dobio je statuetu “Zlatni ćuran” za ulogu Vladimira u predstavi “Pučina” istog pozorišta:

-O njemu ne treba puno govoriti. On je miljenik najšire publike, kojoj je poznat po televizijskim serijama, iako je on ostavio dubok trag na našoj pozorišnoj sceni, najduže na sceni Jugoslovenskog dramskog, a potom i Narodnog pozorišta. Međutim, mali broj ljudi zna da je njegov kabare obišao ceo svet. On je vlasnik tog kabarea i veliki je šoumen i zabavljač. Izgradio je jedan karakterističan lik humora i po tome je prepoznatljiv. Kod njega nema previše pokreta, kod njega ima mimike i doživljaja onoga o čemu govori. Mislim da će naša odluka da njemu dodelimo nagradu na narednom festivalu biti pozdravljena od najšire javnosti –rekao je Dobrica Milićević, umetnički direktor festivala “Dani komedije”.

Nagrada za životno delo sastoji se od statuete “Zlatni ćuran” i novčanog iznosa, koju dodeljuje Komercijalna banka. Ona će mu biti uručena 20. marta naredne godine, kada će 49. festival biti i zvanično otvoren.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .