Naslovna // Kultura // Izložba “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” otvorena u MNMU u Jagodini

Izložba “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” otvorena u MNMU u Jagodini

Njeni autori su Ana Panić, viša kustoskinja Muzeja Jugoslavije i Nikola Ivanović, kustos galerije Matice Srpske. Prati je i izložba haljina i aksesoara Jovanke Broz, a za publiku će biti postavljena do 31. avgusta

Foto: TV Kopernikus

Izložba „Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz“ svečano je otvorena proteklog petka u galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Izložbu čini 36 likovnih dela domaćih i stranih autora, kao i brojni lični predmeti, koje je prva dama nekadašnje Jugoslavije posle smrti svog supruga iz rezidencije u Užičkoj prenela u vilu koja se nalazi na Bulevaru kneza Aleksandra gde je živela sve do svoje smrti. Namera autora izložbe Ane Panić, više kustoskinje Muzeja Jugoslavije i Nikole Ivanovića, kustosa galerije Matice Srpske, bila je ta da se kroz ovu postavku približi priča o Jovanki.

-Ona je bila i prva dama i partizan, i gospođa i borkinja. Poruka koja nam se čini kao jako važna je ta da Jovanka nikada nije bila ni jedno ni drugo, nego je bila i jedno i drugo i to je nešto što smo, u onim tragovima koji su od nje ostali i u svedočenjima njene porodice, stalno nalazili, a to je da je ona stalno bila u toj nekoj borbi između partizanke i prve dame –rekla je Panić.

Izložbu likovnih dela pratila je i izložba haljina i aksesoara pod nazivom „Jovanka Broz u boji“. Ova izložba nastala je u saradnji galerije RTS-a i porodice Jovanke Broz, a njeni autori su modni dizajner Igor Todorović, savetnik i kustos izložbe Mirjana Menković i modni dizajner i kostimograf Maja Nedeljković Davidovac. Predstavljene haljine izrađivali su kostimografi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a kasnije i poznati srpski modni dizajneri.

Foto: TV Kopernikus

-Njena garderoba je bila bezimena. Tito nije dozvoljavao da ona nosi garderobu sa etiketom, tako da su one sve bile sasečene. Nije se libila da jednu odevnu kombinaciju nosi nekoliko puta. Čak je i sama prepravljala modne komade, skraćivala haljine i porubljivala ih –rekla je Radmila Stamenković, muzejski pedagog Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Goran Aleksić, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, ujedno i rođak Jovanke Broz. Aleksić je rekao da mu je drago što publika kroz ovu izložbu može da vidi jedan deo njenog života.

-Ostala mi je u sećanju sa živim očima otvorenim ka svetu i kao jedna žena koja je prošla put od borca Narodnooslobilačke vojske do prve dame Jugoslavije, koja je ceo život bila verna sebi i nekim svojim idealima. Često razmišljam da li bi ona ovo odobrila ili ne, pošto je imala jednu dozu naglašene privatnosti. Ovako, kada sve ovo pogledam, na kakvom je mestu i u kakvom je gradu, gotovo da sam siguran da bi dala svoju podršku svemu ovome –rekao je Aleksić.

Foto: TV Kopernikus

Iz uprave Muzeja naivne i marginalne umetnosti istakli su da im je drago zbog jačanja saradnje sa drugim republičkim ustanovama kulture, kao i to da je ova izložba za njih ima višestruki značaj.

-Autori izložbe već u samom naslovu otvaraju jedno važno pitanje za naše društvo i za našu istoriju, a otvaranju tih gorućih tema želimo da se priključimo i mi. Paralelno, imamo još jedan veoma važan zadatak, a to je da omogućimo publici koja se nalazi u Jagodini ili u regionu da vidi neke od zaista značajnih radova akademskih slikara i naivnih umetnika, koji nastaju u Jugoslaviji posle rata. To je jedan izbor koji je nastao od poklona. On predstavlja nešto što čini određenu sliku našeg društva –rekla je Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Prisutne je pozdravila i Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije, a događaju je, pored brojne publike, prisustvovao i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

Iz Muzeja naivne i marginalne umetnosti dodali su da će u narednom periodu imati još nekoliko događaja posvećenih porodici Broz, a aktuelna izložba za sve posetioce biće postavljena do 31. avgusta.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .