Naslovna // Kultura // Izložba “Tu mač fotografije” otvorena i u Jagodini

Izložba “Tu mač fotografije” otvorena i u Jagodini

Radovi Čarne Nikolić, Tamare Kostrevc, Anastasije Kojić, Tanje Marjanović i Une Laurenčić biće postavljeni u jagodinskom Centru za kulturu još naredne tri nedelje

Foto: TV Kopernikus

Koncept izložba „Tu mač fotografije“ otvorena je proteklog četvrtka u foajeu Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini. 

Cilj koncept izložbe „Tu mač fotografije“ od samog početka bio je taj da mladim ljudima pruži nešto drugačije od onoga sa čim se svakodnevno susreću na društvenim mrežama:

-Krenule smo u vreme najveće pandemije korona virusa sa jednom idejom da mladi ljudi naprave jedan zaokret  u tome šta je fotografija i šta ona može da pruža njima u tim trenucima. Ovim dvosmislenim nazivom “Tu mač fotografije” hteli smo da pokažemo da li postoji zasićenje fotografijom kao medijem, ali i ono što fotografija kao umetničko delo može da pokaže, odnosno kako se tumači stvarnost kod mladih ljudi. Značajno je da oni promene percepciju o tome šta je umetnička fotografija i da ona može da pruži više od onoga što se može videti na društvenim mrežama –rekla je Jelena Simić, istoričarka umetnosti i autorka izložbe.

Tamara Kostrevc i Čarna Nikolić tokom izložbe u Jagodini: Foto TV Kopernikus

Mlade fotografkinje Čarna NikolićTamara KostrevcAnastasija KojićUna Laurenčić i Tanja Marjanović, uz pomoć svog objektiva, predstavile su svoje viđenje sveta i trenutka na 24 fotografija koje su trenutno izložene na panoima jagodinskog Centra za kulturu. Tamara je predstavila eleganciju i gipkost skakača u vodu, Anastasija delove opere “Jadnici”, Tanja svoju očaranost podvodnim svetom, Una namenski prostor muzeja, a Čarna dinamiku atmosfere u džez klubovima. Ona se fotografijom pre studija amaterski bavila pet godina, a muzika je najviše inspiriše za fotografisanje:

-Pošto muzika sama po sebi nije materijalna stvar, ja upravo ovom serijom fotografija pokušavam da nekako uhvatim taj zamrznuti momenat muzičke atmosfere i da posmatraču predstavim tu muzičku sekvencu koja je u datom trenutku postojala –rekla je mlada fotografkinja.

Izložba će u Jagodini biti postavljena još naredne tri nedelje, a u planu je da bude predstavljena u još desetak gradova naše zemlje, sa zaključkom u Beogradu.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .