Naslovna // Kultura // Književna nagrada “Živojin Pavlović” uručena Petru Milatoviću Ostroškom

Književna nagrada “Živojin Pavlović” uručena Petru Milatoviću Ostroškom

Nagrada se sastoji od unikatne povelje i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodine. „Nagrada mi znači, ali me i obavezuje na nova dostignuća“ rekao je laureat

Snežana Bihler i Petar Milatović Ostroški: Foto TV Kopernikus

Književniku, publicisti i prevodiocu Petru Milatoviću Ostroškom, proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini, uručena je tradicionalna književna nagrada „Živojin Pavlović“ za ostvarene visoke domete u proznom stvaralaštvu. 

Klub ovu nagradu dodeljuje od 2001. godine, a ona se sastoji od unikatne povelje koja je rad sekretara kluba Tonija S. Stojanovića i novčanog iznosa, koji je dar Skupštine grada Jagodine. Laureat je istakao da mu nagrada mnogo znači:

-Ne samo da mi znači, nego me i obavezuje na nova pregnuća i kasnija dostignuća. Posebna mi je čast što mi je ovo odlikovanje dodelio najstariji književni klub u Srbiji. Naša saradnja je u sadržajna u svakom pogledu, a kako vreme bude proticalo biće još razvijenija i sveobuhvatnija –rekao je on.

Stručni žiri činili su profesorka srpskog jezika i književnosti, ujedno i predsednica kluba Snežana Bihler, književnik Ratko Stoilović i istoričar mr Dejan Tanić. On je istakao da je ova prestižna nagrada otišla u prave ruke:

-On je čovek koji je na intelektualnom planu, ako govorimo o popularisanju srpske kulture, stvari i civilizacije, možda najviše uradio u spoljnom svetu od ljudi koji su bliski narodu. Ne govorim o velikim umetnicima i režiserima, već o ljudima koji su živeli sa običnim ljudima, koji poznaju našu i svetsku kulturu, našu svest i koji su tu našu svest, priču i muku predstavili širom sveta. Mislim na zemlje Evrope, Severne Amerike i Australije. On je čovek koji je živom rečju i svojim radom prenosio istinu o Srbiji, sve ono što je bitno za razvoj naše misli i naše ideje u svetu. Zato on zaslužuje mnogo više, a naš grad i naš klub mu se ovako odužuju –rekao je Tanić.

Tokom večeri, govorilo se o Živojinu Pavloviću, a laureat je čitao svoje satirične radove. Odgovarao je i na pitanja publike, a ujedno je izrazio i želju da pomogne u radu na monografiji Živojina Pavlovića, čoveka po kom nagrada koju je dobio nosi ime. On je istakao i da je upravo završio studiju o 60 srednjovekovnih srpskih pisaca, od kojih su trojica uvršteni u 100 najznamenitijih Srba. Takođe, naglasio je i da namerava ponovo da objavi studiju „Srpsko blago u Beču“, koja je pre dve godine kada je objavljena izazvala mnogo pažnje. Kako je rekao, u planu je i jedan šok roman.

Petar Milatović Ostroški rođen je 1949. godine u Crnoj Gori. Član je brojnih književnih udruženja, objavio je više od 40 knjiga iz različitih oblasti i održao više od 1300 govora širom sveta. 

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .