Naslovna // Kultura // Književno veče Rade Stefanović u Jagodini: Ona je napisala Nadino “Jutro”!

Književno veče Rade Stefanović u Jagodini: Ona je napisala Nadino “Jutro”!

Tokom večeri, govorilo se o njenom stvaralaštvu i čitale su se njene pesme. U muzičkom delu programa, na gitari se predstavila njena unuka Jefimija Stefanović

Rada Stefanović: Foto TV Kopernikus

Autorsko veče jagodinske pesnikinje Rade Stefanović održano je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Rada Stefanović jedna je od najplodonosnijih književnica u Pomoravskom okrugu. Nedavno je, u svojoj devetoj deceniji života, objavila novu knjigu poezije pod nazivom „Mali Moravac“. Njena je 49. po redu i radi se o pesmama za decu, koja su joj velika inspiracija:

-Knjiga „Mali Moravac“ je jako šaljiva. Pošto sam ja ovde iz Pomoravlja, htela sam malo i da se našalim. Ima tu pesama za decu koje su šaljive, mile i drage –rekla je Rada.

Iako je ceo radni vek provela radeći u Fabrici kablova, svoju ljubav prema književnosti i pisanju nikada nije zapostavila, te je oduvek vredno negovala svoj talenat:

-Ja sam počela da pišem još kao devojčica. U četvrtom razredu osnovne zapazili su me učitelji, a kasnije i u srednjoj školi. Nikada se nisam odvajala od knjige, nego sam čitala. Volela sam Branka Ćopića, Desanku Maksimović, Miru Alečković i njihove pesme znam. Pišem i prozu, ali sam napisala samo jedan roman. Volim prirodu, decu i ljude. Poezija je kraljica književnosti i nju najviše volim da pišem –istakla je Rada.

Snežana Bihler, Rada Stefanović i Ratko Stojilović tokom večeri: Foto TV Kopernikus

Zanimljivo je istaći i da su Radine stihove otpevali brojni poznati estradni umetnici. Muzika jedne od njenih pesama mogla se nedavno čuti tokom otvaranja muzičkog festivala „San Remo“ u Italiji:

-Moja je pesma „Jutro je“ koju je otpevala Nada Topčagić. Ja sam joj je dala i ona je doživela mega hit. Milena Plavšić i Vera Ivković su takođe otpevale moje pesme. Mnogo volim kada čujem moju pesmu. Ima ih na „Jutjubu“. Najviše volim onu koju peva Šaban Šaulić, „Draga moja“. Mnogo je lepa. Ja sam pisala refren. Napisala sam 15 pesama za komponovanje. Poslala sam ih Milutinu Popoviću Zaharu i još nekim kompozitorima. Ako hoće da komponuju, neka komponuju –rekla je pesnikinja.

Tokom večeri u Književnom klubu „Đura Jakšić“, o Radi i njenom stvaralaštvu govorili su predsednica ove ustanove kulture Snežana Bihler i književnik Ratko Stojilović. Nekoliko pesama pred publikom je pročitala i Kristina Bigić Makić, a u muzičkom delu programa, na gitari, publici se predstavila njena unuka Jefimija Stefanović, čija izvođenja su izmamila burne aplauze prisutnih. Rada uveliko radi na novoj knjizi za odrasle, te se nada da će i nju uskoro predstaviti čitalačkoj publici.

Rada Stefanović svoje radove objavljivala je u listovima i časopisima širom Jugoslavije, a ima ih i u bukvarima i čitankama i u više od 100 antologija i zbornika. Učestvovala je na brojnim festivalima poezije, a takođe je dobitnik brojnih nagrada za svoj rad. Član je Udruženja književnika Srbije i Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini. Živi i stvara u Jagodini.

NAGRADA „ŽIVOJIN PAVLOVIĆ“ PETRU MILATOVIĆU OSTROŠKOM

Petar Milatović Ostroški, književnik iz Beča, ovogodišnji je dobitnik nagrade „Živojin Pavlović“ koju Književni klub „Đura Jakšić“ dodeljuje svake godine. Priznanje će mu biti uručeno u četvrtak, sedmog oktobra, u prostorijama ove ustanove kulture, sa početkom u 19 sati. Odluku kome će pripasti nagrada doneo je stručni žiri koji čine: Snežana Bihler, profesorka srpskog jezika i književnosti i predsednica kluba,  mr Dejan Tanić, istoričar i Ratko Stojilović, književnik. Inače, književni klub u Jagodini ovu nagradu za prozno stvaralaštvo dodeljuje od 2001. godine.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .