Naslovna // Kultura // KUD “Goce Delčev” u Jagodini: Publika oduševljena makedonskim igrama i pesmama

KUD “Goce Delčev” u Jagodini: Publika oduševljena makedonskim igrama i pesmama

Sledećeg ponedeljka, 21. avgusta u 20 sati, na istom mestu, kod nekadašnjeg hotela “Srbija” nastupiće KUD “Sveti Nikola” iz Trstenika

Kulturno-umetničko društvo “Goce Delčev” iz Delčeva u Severnoj Makedoniji održalo je koncert proteklog ponedeljka na letnjoj pozornici Društva za kulturu “Kablovi” kod nekadašnjeg hotela “Srbija”.

Ovo društvo, koje je osnovano pre 49 godina, rado je viđen gost u Jagodini. Trenutno ima 202 člana svih starosnih generacija, a sastoji se od igračke i pevačke sekcije.

-Imamo originalnu nošnju iz svih krajeva Makedonije. Uvek je drugačija i u skladu sa koreografijom koja se izvodi. Nošnju prate i svi dodaci koji su potrebni. Zato i izgleda tako lepo na sceni. Gde god da nastupamo, dočekaju nas burnim aplauzima i pozivaju na bis –rekla je Sonja Mavrodieva Georgievska, predsednica KUD „Goce Delčev“.

Kulturno-umetničko društvo „Goce Delčev“ nastupa širom Evrope, a sledeće godine, na njihovo veliko zadovoljstvo, obeležiće pola veka postojanja i uspešnog rada. Njihova saradnja sa Društvom za kulturu „Kablovi“ traje skoro četiri decenije.

-Naša saradnja je dugačka i divna. U Jagodinu dolazimo 39 godina, a igrači iz „Kablova“ dolaze i na naš festival koji se održava u septembru. Na ovaj način gradimo mostove prijateljstva, ljubav je obostrana i nadamo se da će tako biti još dugo –rekla je predsednica.

Na Letnjoj sceni, Jagodinci su uživali u koncertu koji je bio pripremljen posebno za njih. U  publici je bilo od dece do starijih ljubitelja foklora, a svaki nastup nagrađen je gromoglasnima aplauzima.

Društvo „Goce Delčev“ uskoro očekuju nastupi na festivalima u Italiji i Bugarskoj, a sledećeg ponedeljka, 21. avgusta, na Letnjoj sceni „Kablova“ u 20 sati, kod nekadašnjeg hotela „Srbija“ publici će se predstaviti KUD “Sveti Nikola” iz Trstenika.

Svi događaji na Letnjoj sceni “Kablovi” besplatni su za sve posetioce.

D.M.

http://jagodina.kcnonline.rs/kud-goce-delcev-u-jagodini-jagodinci-odusevljeni-makedonskim-igrama-i-pesmama/#:~:text=Kulturno%2Dumetni%C4%8Dko%20dru%C5%A1tvo,za%20sve%20posetioce.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .