Naslovna // Kultura // Literatura sa lekovitim dejstvom: Slavica Đurić Sedlarević predstavila nove knjige

Literatura sa lekovitim dejstvom: Slavica Đurić Sedlarević predstavila nove knjige

O autorki, knjigama „Napiši neku i za mene“ i „Zaveslaji života“, govorili su bibliotekar Milun Vasić, i recenzentkinje Maja Aleksić i Andrijana Krstić. Priređen je i muzički program, a događaj je privukao veliku pažnju javnosti

Milun Vasić, Slavica Đurić Sedlarević, Andrijana Krstić i Maja Aleksić (Foto: TV Kopernikus)

Knjige Slavice Đurić Sedlarević, zbirka priča „Napiši neku i za mene“ i roman „Zaveslaji života“, promovisani su proteklog četvrtka u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini, koja je i njihov izdavač.

Roman „Zaveslaji života“ njena je peta knjiga i predstavlja nastavak njene treće, „Vir ljubavi“. Kako je rekla, nastao je upravo na zahtev vernih čitalaca.

-Oni nisu želeli kraj, iako sam ja stavila tačku. Tražili su još, jer su životne priče mojih junakinja zaista nepredvidive. Ta navala emocija i inspiracije zaista je iznedrila nešto dobro. Ti prvi utisci o „Zaveslajima života“ su fenomenalni. Znači da im se zaista dopalo, a i bilo je zahtevno pisati nastavak. Njime treba da nastaviš da držiš pažnju. Čak sam skoro čula da se jedna čitateljka, što me je jako iznenadilo, posle čitanja „Zaveslaja“ izlečila od depresije –rekla je Slavica.

Tokom promocije, govorilo se i o njenoj četvrtoj knjizi, zbirci priča „Napiši neku i za mene“. Slavica je istakla da se radi o pričama koje su inspirisane stvarnim ličnostima i događajima iz njihovih života.

-Imala sam veliku odgovornost da nešto je njihovo lično prenesem. Oni su želeli da mi pokažu te svoje lomove, to što čovek prođe kroz život od dna do visina, nešto sa čim se svi susrećemo. To što neko drugi doživljava ne može da nas ostavi ravnodušnim. To što je neko drugi doživeo, ja preživljavam i kao pisac svojom čarolijom to malo začinim, da ta priča njih još više dotakne i bude prava stvar –rekla je Sedlarević.

Tokom večeri, o autorki i njenim knjigama govorili su bibliotekar Milun Vasić, recenzentkinje: master učitelj Andrijana Krstić i master književnosti Maja Aleksić, dok je događaj dodatno oplemenjen muzičkim izvođenjima Daniela Mesihovića. Deo prihoda od prodatih knjiga biće uplaćen u humanitarne svrhe, a Slavica ne planira da stane sa pisanjem. U planu joj je da objavi još jedan roman, a za svoje čitaoce najavila je još puno iznenađenja.

Slavica Đurić Sedlarević rođena je 1961. godine u selu Istok, u srcu Metohije, gde je završila Gimnaziju. Autorka je romana „Rođena pre nego začeta“, koji je objavljen pre četiri godine i koji je vrlo brzo postao jedan od najčitanijih i najpozajmljivanijih u jagodinskoj biblioteci. Usledila je zbirka pesama „Izvorska vila“, zatim roman „Vir ljubavi“, a posle njih i zbirka priča „Napiši neku i za mene“ i roman „Zaveslaji života“. Njeni radovi objavljivani su u štampi, domaćim i međunarodnim zbornicima. Neki od naslova mogu se videti i u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, u muzeju knjiga u Beogradu.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .