Naslovna // Kultura // “Magija detinjstva” u renoviranom jagodinskom hramu kulture

“Magija detinjstva” u renoviranom jagodinskom hramu kulture

Tokom promocije nove knjige Dragice Šreder u Književnom klubu “Đura Jakšić”, čitala se poezija autora zastupljenih u knjizi, a priređen je i bogat muzički program. Događaj je privukao veliku pažnju javnosti

Dragica Šreder, Ratko Stojilović i Ana Dudaš tokom promocije: Foto – TV Kopernikus

Nova, 33. dvojezična antologija književnice Dragice Šreder „Magija detinjstva“ promovisana je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Ovom knjigom, Dragica je ponovo okupila radove velikog broja književnika, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva.

-Naziv knjige je „Magija detinjstva“ jer ja mislim da je svako detinjstvo na svoj način magično. Zastupljeno je 66 autora, a knjiga je dvojezična: na srpskom i nemačkom. Ima poezije, proze, aforizama… Knjiga je predstavljena do sada u Beogradu i Bagrdanu i svi su bili oduševljeni. Ima dela internacionalnih autora u njoj. Na taj način, pravim mostove između kultura, poezije i proze. To mi je važno i zato su dvojezične –rekla je Šreder.

Autori čija su dela zastupljena u knjizi imaju samo reči hvale za Dragicu kao čoveka, ali i kao književnicu.

-Ona je zaista jedan vanredni autor koji ima izvrsnog lirskog senzibiliteta u tom diskursu koji je namenjen deci, ali i u onom koji je namenjen odraslima. O njoj bi moglo podosta da se kaže, da se održi jedan okrugli sto, ako ne i jedna ozbiljna naučna tribina –rekao je prof. dr Predrag Jašović.

-Ona je vrlo vredna, dobra i humana žena. Ne može čovek da je isprati koliko radi. Svakom želi da pomogne. Prevodi su joj izvanredni. Na taj način zbližava narode. To je vrlo dobro i korisno –rekla je književnica Ana Dudaš.

Foto: TV Kopernikus

Promocija Dragičine najnovije dvojezične antologije održana je u nedavno renoviranom Književnom klubu „Đura Jakšić“, zbog čega je rukovodstvo ove ustanove kulture izrazilo veliko zadovoljstvo.

-Zahvaljujem se u ime uprave i članova lokalnoj samoupravi na čelu sa Draganom Markovićem Palmom koji je imao sluha da i u ovim teškim vremenima unapredi rad ovog našeg kluba, da bude renoviran. Zahvaljujem se i Zoranu Gligorijeviću koji je svojom maštom, idejom i inventivnošću svakodnevno učestvovao u renoviranju ovog kluba. Davao je sugestije koje bile na mestu. Oni koji ga poznaju se i ne čude, jer on je potomak jedne divne, poštene i časne porodice. Njegov otac je bio jedan od prvih jagodinskih preduzetnika, tako da su geni čudo. Ovo nam je samo još veći podstrek da budemo još vredniji i da se još češće okupljamo u ovim divnim prostorijama –rekla je Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Tokom promocije, nekoliko autora čitalo je svoja dela koja se nalaze u knjizi, a sastavni deo događaja bio je i bogat muzički program, koji se sastojao od vokalnih i instrumentalnih izvođenja za koja su bili zaduženi Anđela TrajkovićStefan Dugalić i Duško Dimitrijević Endži.  Predstavljanje knjige izazvalo je veliku pažnju javnosti, a Dragici je već u planu objavljivanje nove dvojezične antologije, čiji je radni naziv „Jedna zvezda na nebeskom svodu“.

D.M.

tagovi: , , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .