Naslovna // Kultura // Međunarodni festival “DOPS” od 24. do 29. oktobra

Međunarodni festival “DOPS” od 24. do 29. oktobra

Biće izvedeno 10 predstava: pet dečijih i pet omladinskih. Tradicionalnu nagradu festivala za najbolji savremeni dramski tekst namenjen deci i mladima „Selimir V. Milosavljević“ ove godine dobiće Ana Simović, profesorka književnosti i novinarka iz Velike Plane

Foto: Festival “DOPS” (Facebook stranica)

Međunarodni festival dečjih i omladinskih predstava „DOPS“ biće održan od 24. do 29. oktobra, po 12. put, u Centru za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini. Kao i prethodnih godina, i ove biće izvedeno 10 predstava: pet dečjih i pet omladinskih. Dečje se izvode od 12 sati, a omladinske od 18 časova.

U ponedeljak, 24. oktobra, sa početkom u 12 sati, biće izvedena predstava „Kapetanica Džun Piplfoks“ Glumačke radionice Doma kulture u Čačku, dok će od 18 sati biti izvedena predstava „Peron za sutra“ AP Doma kulture u Prijepolju.

U utorak, 25. oktobra, u 12 sati, članovi Dramskog studija „Medenjaci“ iz Smederevske Palanke, koji radi pri KUD-u „Abrašević“, izvešće predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“. U 18 sati, biće igrana predstava „Kući“ Akademskog pozorišta SKC u Nišu.

U sredu, 26. oktobra, u 12 sati, KUD „Obilić“ iz Krnjeva izvešće predstavu „Siromašni Romeo“, a u 18 sati biće izvedena predstava „Ništa komercijalno“ BAŠ teatra iz Beograda.

U četvrtak, 27. oktobra, u 12 sati, članovi Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju CEKOM iz Zrenjanina izvešće predstavu „Džon Piplfoks i nezamislivo Artičko blago“. Istog dana, u 20 sati, biće izvedena predstava „Gejm“ Mostarskog teatra mladih iz Bosne i Hercegovine.

U petak, 28. oktobra, u 13 časova, Gradsko pozorište iz Bečeja izvešće predstavu „Do poslednjeg šaha“, dok će isto dramski studio mladih istog pozorišta u 18 sati izvesti predstavu „2:14“.

Predsednik stručnog žirija ovogodišnjeg, 12. po redu, DOPS-a je dramski umetnik Dragan Petrović Pele.

Festival svake godine dodeljuje nagradu za najbolji savremeni dramski tekst namenjen deci i mladima. Ove godine, prestižno priznanje odlazi u ruke Ane Simović, profesorke književnosti,  novinarke i programske urednice u Centru za kulturu „Masuka“ u Velikoj Plani. Nagradu „Selimir V. Milosavljević“ dobiće za dramski tekst „It’s my life”. Odluku je jednoglasno doneo žiri koji su činili profesori Sara Pavlović, Radomir Panić i Snežana Bihler.

Sastavni deo ovogodišnjeg festivala biće i bogat prateći program. U utorak, 25. oktobra, sa početkom u 14 časova, biće održana radionica „Šta sve čini pozorište“. Sledećeg dana, u sredu 26. oktobra, u 9:15, u sali Centra za kulturu, biće izvedena dečja predstava „Šašavci“, po tekstu i u režiji Nine Nikolić. Istog dana, u 20 sati, u foajeu Centra za kulturu „Svetozar Marković“, biće održano veče sa dramskim umetnikom Draganom Petrovićem Peletom. Svečana dodela nagrada biće upriličena u subotu 29. oktobra u 18 sati, kada će festival biti zatvoren, a posle čega će uslediti i koncert sastava „Čola acoustic“, inače tribjut bend Zdravka Čolića – a sve u čast nagrađenih.

Pokrovitelj festivala je i ove godine Skupština grada Jagodine.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .