Naslovna // Kultura // Nagrada “Živojin Pavlović” uručena prof. dr-u Jovanu Janjiću

Nagrada “Živojin Pavlović” uručena prof. dr-u Jovanu Janjiću

Ono se sastoji od unikatne povelje i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodine. Pored laureata, prisutnima se govorio i istoričar mr Dejan Tanić

Foto: TV Kopernikus

Prof. dr Jovan Janić ovogodišnji je dobitnik nagrade “Živojin Pavlović”, za sveobuhvatno prozno stvaralaštvo. Ovu nagradu, Književni klub “Đura Jakšić” dodeljuje svake godine, a Janjiću je uručena proteklog četvrtka u prostorijama ove ustanove kulture.

O tome da nagradu dobije upravo Janjić, jednoglasno je odlučio tročlani žiri koji su činili prof. Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba “Đura Jakšić”, književnik Miroslav Dimitrijević i dr Branka Milojević Rato. Nagrada se sastoji se od unikatne povelje i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodine, a Janjić je istakao da mu ovo priznanje veoma znači.

-Obradovala me je ova nagrada zato što je došla od pisaca. Ja ljude iz rukovodstva ne poznajem lično, sretali smo se na nekim manifestacijama, ali su oni došli na ideju da ove godine budem ja nosilac te nagrade, zbog čega sam ja vrlo počastvovan, jer je zaista po savesti odlučivano. U središtu umetničkog stvaranja Živojina Pavlovića je čovek sa margine. To su ljudi koji su pomalo skrajnuti i mislim da je to bio njegov način da se vrednuje uloga svakog čoveka u društvu. Pokloniti pažnju malom čoveku je velika stvar. Utoliko me raduje što sam dobio nagradu koja nosi njegovo –rekao je Janjić.

Janjić je široj javnosti poznat i kao bliski saradnik i biograf patrijarha Pavla. O njemu je napisao četiri knjige, a ujedno je istakao i da ono što je u svom vremenu bio Sveti Sava, to je u našem bio patrijarh Pavle.

-Mi smo imali veliku blagodat božju da nam on bude savremenik i da nam bude duhovni otac. U prilikama kada se naš narod duhovno oslobađao, kada je izlazilo iz vremena ateizma i ulazio u jedno novo doba, imali smo jednog takvog čoveka koji je kanalisao te procese, radio blagom rečju svojom i delom svojim da vrati narod ka veri i tradicionalnim vrednostima –rekao je on, dodajući da je bio zaista grandiozna ličnost.

Tokom večeri, prisutnima se obratio i istoričar mr Dejan Tanić.

-Njegovo kapitalno delo je “Srpska crkva u komunizmu i postkomunizmu”. To je veoma obimna, temeljna i naučna studija koja govori bukvalno o tom tragičnom i teškom, ali vrlo značajnom periodu u životu naše Srpske pravoslavne crkve –rekao je Tanić, dok je događajem moderirao književnik Ratko Stojilović.

Janjić trenutno radi na Institutu za političke studije u Beogradu, gde rukovodi Centrom za kulturu pamćenja. Radi na nekoliko projekata, a kako je rekao, nastaviće da piše o Patrijarhu Pavlu i nada se da će nova knjiga o njemu izaći u toku sledeće godine.

Književni klub “Đura Jakšić” ustanovio je nagradu “Živojin Pavlović” 2001. godine u čast proslavljenog književnika, filmskog reditelja i akademskog slikara. Do sada su je dobili brojni istaknuti književni stvaraoci poput Radeta Milosavljevića, Borislava Radosavljevića, Goluba Jašovića i brojnih drugih.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .