Naslovna // Kultura // Nova knjiga Marije Aleksić: Omaž nevidljivim herojima naše prošlosti

Nova knjiga Marije Aleksić: Omaž nevidljivim herojima naše prošlosti

Tokom promocije knjige “Prababa Julka i Hotel Bristol” na Fakultetu pedagoških nauka, o zbirci je govorio doc. Branko Ilić. Pred brojnom publikom čitani su odlomci, a priređen je i muzički program

Foto: TV Kopernikus

Marija Aleksić, nastavnica istorije u Osnovnoj školi „Rada Miljković“ u Jagodini, promovisala je svoju prvu zbirku priča „Prababa Julka i Hotel „Bristol“ “ u amfiteatru Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.

Autorka se pisanjem priča koje imaju istorijsku pozadinu bavi godinama unazad i one su objavljivane u časopisima i portalima. Sada je na red došlo objavljivanje prve zbirke od 43 priče u čijem središtu se, kako je rekla, nalaze ljudi koji su tokom ratova imali važnu ulogu, ali ih nema u udžbenicima istorije.

-Kreće se sa Berlinskim kongresom 1878. godine i završava se sa ratom devedesetih. Ima i priča iz Prvog srpskog ustanka i Prvog i Drugog svetskog rata. Tu su uglavnom ličnosti koje sam ja zaista poznavala i koje su bile sastavni deo tih ratova, ali nisu bile poznate. Ja sam rešila da pišem o njima, jer zaista treba pisati o tim ljudima o kojima se ne zna ništa, a zaista su igrali veliku ulogu u svemu tome. Reakcije su fenomenalne. Oni koji su čitali kažu da se negde dodirujem sa mojim velikim uzorima Lazom Lazarevićem i Radojem Domanovićem, što je za mene veliki kompliment. Dugo su svi željno iščekivali prozu i ja sam im ispunila želju, te sada mogu da čitaju priče –rekla je autorka.

Tokom promocije, o autorki i zbirci govorio je i Branko Ilić, docent na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, u čijem amfiteatru je promocija i održana pred brojnom publikom.

-Knjiga je vrlo zanimljiva. U isto vreme to je neka vrsta omaža srpskoj istoriji, a s druge strane je to i polemika sa našom istorijom i sa istorijskim ličnostima. Samo onaj ko krene u čitanje ove zbirke, razumeće na koji način ona promišlja istoriju kao temu, sadržaj i pozadinu na kojoj se odvijaju njene priče. Radi se o zasebnim pričama i tek kada završite sa čitanjem, dobijate ideju koncepta po kom su priče objedinjene. Njena najveća prednost je Marijino stvaranje koje se tiče te osnovne ideje i što uspeva da je dovede do kraja –rekao je Ilić.

Tokom promocije, odlomke priča iz zbirke, pred brojnom publikom, čitale su Marijine koleginice: Vesna Stojanović, Ljiljana Ivanović Jovančević, Jelena Miljković Miletić i Maja Lazarević. Sastavni deo događaja bili su i muzički nastupi studenata Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini: Jovane Pavlović na violini i Momčila Nakića na gitari, koji su izveli kompozicije “Tamo daleko” i “Pukni zoro. Događajem je moderirala prof. Maja Dimitrijević.

Mariju u aprilu očekuje i promocija njene treće zbirke pesama pod nazivom „Zigurat od snova“, a sa pisanjem proze ne planira da stane. Priče će i dalje pisati i objavljivati, a prema njenim rečima, postoji mogućnost da u skorijoj budućnosti objavi i roman.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .