Naslovna // Kultura // Nova knjiga Zdravka Sretenovića, “Beračice jagoda”: Humor kao lek protiv briga

Nova knjiga Zdravka Sretenovića, “Beračice jagoda”: Humor kao lek protiv briga

Tokom večeri, govorilo se u autoru i njegovom stvaralaštvu. Čitala se poezija, izvedene su tradicionalne narodne pesme, a priređen je i muzički program. Događaj je privukao veliku pažnju javnosti

Foto: TV Kopernikus

Zbirka pesama „Beračice jagoda“ autora Zdravka Sretenovića, pesnika iz Bagrdana, promovisana je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Izvorni, seoski humor i događaji iz svakodnevnog života bili su mu glavna inspiracija za ovu novu, drugu po redu zbirku. Njenim objavljivanjem, želeo je da te duhovite trenutke sačuva od zaborava, te ona ima i svoj podnaslov – „smehozbornik“.

-Ljudi izbegavaju da pišu neke šaljive teme. U ovom svetu kada smo pritisnuti raznim brigama, mislim da ljudima treba smeha. Treba ih nasmejati i opustiti. Ovde postoji neka blaga satira, koja nikome ne smeta, a hoću da kažem da su svi likovi i događaji u knjizi istiniti. Najdraža pesma u knjizi mi je „Beračice jagoda“. To je pesma o ženama koje radi na berbi jagoda i na temperaturi i do 40 stepeni. Humor im je u tom trenutku ventil i predstavlja borbu kako bi preživeli –rekao je Sretenović.

Tokom promocije, o autoru i njegovom stvaralaštvu govorili su književnik Ratko Stojilović, upravnik Pozorišno filmskog ateljea „Studio D“ Kulturno-turističkog centra „Stefan Nemanja u Lapovu Dejan Ivanović, kao i Živorad Miletić, predsednik Književnog kluba „Dušan Matić“ iz Ćuprije.
Priređen je i zanimljiv kulturno-umetnički program. Poeziju su, pored Zdravkovića, čitali Žiža TanasijevićMiroslav MitrovićMilosav Brajković i Katarina Karić, dok je belešku o piscu čitala Tamara Miletić. Izvođenjem nekoliko tradicionalnih narodnih pesama publici se predstavila Milanka Jovanović, a svoje instrumentalne nastupe imali su: kantautor Duško Dimitrijević Endži na gitari i mladi Stefan Dugalić na fruli.

Foto: TV Kopernikus

Književnik Mile G. Lazarević iz Ćuprije iskoristio je priliku da Sretenoviću uruči i člansku kartu Književne zajednice Jugoslavije. Veče je bilo dodatno ulepšano likovnim delima samoukog slikara Gorana Radivojevića iz sela Vojska, inače Sretenovićevog prijatelja, koje su specijalno za tu priliku bila postavljena na zidovima Književnog kluba „Đura Jakšić“.

Promocija je privukla veliku pažnju publike, a s obzirom na to da ima materijala na pretek, Sretenović se uveliko sprema za objavljivanje još dve zbirke pesama. Kaže, vraća se ljubavnoj poeziji i nada se da će i one naići na topao prijem čitalačke publike, kao i prethodne dve.

Zdravko Sretenović rođen je u selu Radošin, u opštini Svilajnac. Pisanjem se bavi od detinjstva, a priče i pesme su mu objavljivane u brojnim časopisima i zbornicima, a za mnoge je dobio i nagrade. Jedan je od osnivača Književnog kluba „Dušan M. Dačić“ u Bagrdanu, a pored pisanja, bavi se i amaterskim filmom. 

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .