Naslovna // Kultura // Obogaćena likovna zbirka jagodinskog Centra za kulturu

Obogaćena likovna zbirka jagodinskog Centra za kulturu

U kolekciji se sada nalazi i rad „Maglovito“ Jovanke Mladenović koje je Ministarstvo kulture Republike Srbije otkupilo za 200 hiljada dinara

Foto: TV Kopernikus

Jagodinski Centar za kulturu „Svetozar Marković“ je, zahvaljujuću učešću na konkursu za finansiranje umetničkih dela u oblasti vizuelnog stvaralaštva, postao vlasnik slike „Maglovito“ autorke Jovanke Mladenović.

Ove godine, na javni poziv jagodinskog Centra za kulturu, prijavilo se 165 umetnika. Uredništvo je odabralo 11 radova, a Ministarstvo je otkupilo rad gorepomenute umetnice za 200 hiljada dinara. Iz Kulturnog centra istakli su da je dopuna umetničke zbirke na ovaj način od velikog značaja: kako za njihovu ustanovu, tako i za samog umetnika:

-Važno je u smislu podsticanja i osnivanja jednog transparentnog, umetničkog tržišta, u cilju jačanja kapaciteta ustanova i profesionalizacije rada. Cela ta zbirka biće sutradan jedan ozbiljan način da se vrednuje i da se sagleda savremena likovna scena. Taj jedan rad biće dragocen za zbirku, ali bitan je i sam konkurs jer nas dovodi u vezu sa ostalim umetnicima. Jedan od njih, Mirza Čizmić, rodom iz Bosne i Hercegovine, koji živi i radi u Helsinkiju, prijavio se na ovogodišnji konkurs. Iako njegov rad nije odabran, odlučio je da pokloni dva svoja dela našoj ustanovi u cilju neke buduće saradnje, što je zaista lepo –rekla je Marija Vulić, urednica likovnog i vaspitno-obrazovnog programa u jagodinskom Centru za kulturu „Svetozar Marković“. 

Ona je takođe istakla da je njihova ustanova, zahvaljujući učešćima na ovim konkursima od 2017. godine postala bogatija za 18 umetničkih dela. Ministarstvo je, pored učešća na ovom konkursu, podržalo i još tri projekta jagodinskog Centra za kulturu: pozorišni festival „Dani komedije“, časopis „Komedija“, kao i festival animiranog filma „Animator fest“, koji će ove godine biti održan od prvog do petog septembra. Do sada je pristiglo više od 600 filmova, a pripreme koje se tiču vizuelnog identiteta i pratećeg programa uveliko su u toku.

D.M.

tagovi: , , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .