Naslovna // Kultura // Održan peti Međunarodni festival folklora u Majuru

Održan peti Međunarodni festival folklora u Majuru

Dodeljene su i nagrade za najbolju koreografiju, najoriginalniju nošnju, najboljeg igrača i igračicu, ali i najlepšu devojku manifestacije. Pokrovitelj događaja je Skupština grada Jagodine

Međunarodni festival folklora „Pesmom i igrom kroz Pomoravlje“, peti po redu, održan je protekle nedelje, šestog septembra, u selu Majur nadomak Jagodine.

Folkloraši su oduševili publiku

Festival je ove godine okupio sedam kulturno-umetničkih društava: „Vrbovački opanak“ iz Vrbovca, „Boki 4. juli“ iz Paraćina, „Borčanski opanak“ iz Borče, „Banatski biseri“ iz Farkaždina, Udruženje za negovanje tradicije i kulture iz Batočine, Društvo za očuvanje tradicije „Knez Lazar“ iz Senja i Ansambl „Kolubarsko kolo“ iz Mirosaljaca. Zbog nepovoljne situacije sa korona virusom, kulturno umetnička društva iz inostranstva izostala su sa ovogodišnje manifestacije, ali tradicija događaja nije prekinuta. Prisutne folklorne grupe publici su se predstavile izvođenjem različitih koreografija, a organizator Jovica Dimitrijević, predsednik Kulturno-umetničkog društva „Branko Ćopić“ iz Majura istakao je značaj održavanja ove manifestacije:

-Trudimo se da očuvamo i da odnegujemo tu narodnu tradiciju. Ovde okupljamo svake godine između 300 i 600 učesnika, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Na ovaj način, pokazujemo deci kako je to lepo igrati, družiti se i putovati. Zaista, folklor je jedna divna stvar koja pokreće mnogo drugih lepih stvari. Generalni pokrovitelj je Skupština grada Jagodine koja nam je peti put izašla u susret, kao i svakog puta, što se tiče i samog festivala, ali i drugih stvari –rekao je Jovica Dimitrijević, organizator i predsednik KUD-a “Branko Ćopić” u Majuru.

Predsednici gostujućih trupa pohvalili su organizaciju festivala, njegovu tradiciju i dodali da njegovo održavanje mladim igračima znači mnogo:

-Ovo je jako lepa tradicija očuvanja srpske kulture i identiteta. Na taj način, naša deca uče o svojoj istoriji i kulture. U situaciji smo da deca poznaju kulturu drugih nacija, tako da deca na ovaj način mogu da uče o našoj lepoj Srbiji i da se ponose njome –rekao je Saša Aleksić, zamenik predsednika KUD-a “Vrbovački opanak” iz Vrbovca.

-Ove godine je bilo jako malo dešavanja što se tiče kulture, konkretno folklora. Ovo je prilika da se družimo, da pokažemo naše umeće, trud i rad koji smo uložili u naše društvo. Deci mnogo znači zato što vole da nastupaju i putuju –rekao je Darko Stanimirović, predsednik Udruženja za negovanje tradicionalne kulture iz Batočine.

Uglješa Urošević, Dalibor Zdravković i Goran Jeremić su bili u žiriju

Kako je festival takmičarskog karaktera, dodeljeno je i nekoliko nagrada. U kategoriji najbolje koreografije, prvu nagradu osvojilo je Udruženje za negovanje tradicionalne kulture iz Batočine. Drugo je pripalo KUD-u “Banatski biseri” iz Farkaždina, a treće Ansamblu “Kolubarsko kolo” iz Mirosaljaca. Najboljim igračem ovogodišnjeg festivala proglašen je Miloš Jelić iz “Kolubarskog kola”, a najbolja igračica je Nataša Milojković iz KUD-a “Boki 4. juli” iz Paraćina. Nagrada za najoriginalniju narodnu nošnju pripala je KUD-u “Borčanski opanak” iz Borče, dok je najlepšom devojkom manifestacije proglašena Marija Jovanović iz Udruženja za negovanje tradicionalne kulture u Batočini. Prva pratilja je Milica Cvetković iz KUD-a “Banatski biseri” iz Farkaždina, a druga pratilja je Aleksandra Paunović iz Ansambla “Kolubarsko kolo”.

Nastupe je ocenjivao tročlani žiri koji su činili Uglješa Urošević, član Prvog beogradskog pevačkog društva iz Beograda, Dalibor Zdravković, koreograf iz Jagodine i Goran Jeremić, koreograf iz Beograda. Svi izvođači su dobili i zahvalnice za učešće, a izvođenja fokloraša  nagrađena su burnim aplauzima publike.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .