Naslovna // Kultura // Održana 54. okružna smotra recitatora “Pesniče naroda mog” u Jagodini

Održana 54. okružna smotra recitatora “Pesniče naroda mog” u Jagodini

Učesnici koji su osvojili prva tri mesta u sve tri kategorije nagrađeni su knjigama i diplomama, a republičko takmičenje biće održano 19. i 20. maja u Valjevu

Foto: TV Kopernikus

Leda Milovanović, učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Rada Miljković“ u Jagodini, Elena Urošević, učenica osmog razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Svilajncu i Miona Radojević, učenica četvrtog razreda Srednje medicinske škole u Ćupriji osvojile su prva mesta na 54. Okružnoj smotri recitatora „Pesniče naroda mog“ koja je održana proteklog četvrtka u sali Kulturnog centra u Jagodini. Njihovi utisci posle završenog takmičenja i više su nego pozitivni.

-Zanimljiv je osećaj biti na prvo mestu i drago mi je što me sad svi znaju. Recitovala sam pesmu “Pesmu o Ljubici”. Odlučila sam se za tu pesmu jer ja imam ista osećanja kao u njoj i onda mi je baš odgovarala. Bilo mi je i zabavno i naporno. Trebalo je puno da se vežba, ali mi je više bilo zabavno. Svi su bili dobri. Iskreno, mislila sam i da će neko da me pobedi –rekla je Leda Milovanović.

-Stvarno je bilo divno i neočekivano pre svega biti na prvom mestu, mnogo mi znači. Recitovala sam pesmu Vislave Šimborske “Pod istom zvezdom”. Ta pesma mi je najviše odgovarala i ide uz mene. Drago mi je das am bila deo ovoga i nadam se da ću biti i narednih godina. Konkurencija je bila jaka i mislim da je baš teško bilo izabrai pobednika –rekla je Elena Urošević.

-Ja sam jako srećna, jer se takmičim od osnovne škole. Međutim, u srednjoj nisam bila nijednom na takmičenju. Ovo je prvi put i stvarno sam zadovoljna i srećna. Nadam se da će sve biti super na Republičkom takmičenju. Recitovala sam pesmu “Deca epohe” Vislave Šimborske. Kada sam čitala, prosto me je dirnula i mogla sam da osetim to što priča, tako da sam želela da kažem ono što donekle mislim i sama –rekla je Miona Radojević.

Tročlani žiri, koji su činili prof. dr Ilijana Čutura, prodekan za nastavu na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, Nina Živković, profesor srpskog jezika i književnosti i Petar Mitić, dramski umetnik, nije imao nimalo lak zadatak pri odabiru najboljih recitatora.

-Jako sam zadovoljna prvo time što deca čitaju poeziju, drugo što se trude da je razumeju i donesu na svoj način. Mi moramo da negujemo ovakve smotre, festivale i takmičenja, da bismo mali dali poleta mladima da čitaju poeziju i da uživaju u njoj –rekla je Čutura.

Foto: TV Kopernikus

Iz Kulturnog centra „Svetozar Marković“ izrazili su veliko zadovoljstvo: kako zbog velikog odziva mladih ljudi, tako i zbog onoga što su prikazali na sceni.

-Mogu slobodno sa ponosom da kažem da smo i ove 2023. godine uspeli u svom primarnom cilju, a to je popularizacija poezije i širenje kruga recitatora. Nadamo se da će sledeće godine odziv biti još veći i da ćemo svi ponovo uživati u recitatorskoj smotri –rekla je Marija Milićević iz Kulturnog centra u Jagodini.

Nagrade su se sastojale od knjiga i diploma, a one su dodeljene i takmičarima koji su osvojili druga i treća mesta u sve tri kategorije. U kategoriji mlađih osnovaca, drugo i treće mesto pripalo je Magdaleni Jaćimović, učenici drugog razreda Osnovne škole “Dušan Popović” u Preveštu, u opštini Rekovac i Teodor Stamenkovski, učenik četvrtog razreda Osnovne škole “Rada Miljković”. U kategoriji starijih osnovaca, na drugom i trećem mestu našli su se Teodora Mijušković, učenica sedmog razreda Osnovne škole “Boško Đuričić” u Jagodini i Mina Vasić, učenica osmog razreda Osnovne škole “Dušan Popović” u Dragovu, opštini Rekovac. Kada su srednjoškolci u pitanju, na drugom i trećem mestu našle su se Anđela Jovanović, učenica trećeg razreda gimnazije u Ćupriji i Anđela Janković, učenica trećeg razreda gimnazije u Paraćinu.

Prvoplasirani takmičari predstavljaće Pomoravski okrug na Republičkom takmičenju recitatora koje će biti održano u Valjevu 19. i 20. maja. Takmičenje se održava prema pravilima i propozicijama Saveza amatera Srbije, a pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .