Naslovna // Kultura // Održana radionica animacije u Jagodini

Održana radionica animacije u Jagodini

Mališani su učili osnove ove umetnosti, a ceo događaj najava je „Animiranog proleća“ koje će biti održano u martu i aprilu ove godine, u organizaciji ove ustanove

Foto: TV Kopernikus

Besplatna radionica animacije za decu održana je u foajeu Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Uz pomoć najosnovnijih alatki poput papira, makaza, flomastera, lepka, ali i ilustrovanih knjižica optičkih igračaka, peska i svetla, prisutni mališani imali su prilike da se kroz rad upoznaju sa osnovama ove umetnosti. Urednica likovnog programa jagodinskog Centra za kulturu Marija Vulić istakla je da su kreativne radionice ovakvog tipa svima mnogo nedostajale, te i da se unapred raduju onome što ih očekuje ovog proleća:

-Radionice su jedno dragoceno iskustvo za sve koji vole animaciju i koji žele da saznaju nešto više o tome. Svojevrstan su vid druženja i najbolji način da se promoviše umetnost animacije i umetnost uopšte. Nedostaje nam taj rad sa decom, te smo zato rešili se družimo koliko god to uslovi dozvoljavaju. Ovo je igra iz koje uvek nešto lepo proistekne. Naša škola animacija postoji od 2007. godine. Mnoga deca su odrasla uz njih i među njima ima sada dosta studenata. Postoji potreba da se oformi grupa koja će se razvijati u daljem periodu i koja će učestvovati u produkciji i stvaranju animiranih filmova, jer smo navikli da smo uvek prisutni na festivalima dečijeg stvaralaštva. Nadam se da će se na ovaj način formirati jedan tim koji će nastaviti da radi dosledno na tome –rekla je Vulić.

Mališani su tokom cele radionice bili vrlo zainteresovani za rad i posvećeni kreativnim aktivnostima, a osmesi im nisu silazili sa lica:

-Trenutno pravim sebe na papiru. Dobro mi ide, zadovoljna sam. Super je i sve je prelepo, a i Marija je super –rekla je jedanaestogodišnja Hana.

-Uz pomoć selotejpa smo napravili sebe na papiru, onako kako bi mi izgledali. Lepo se provodim ovde. Doći ću i na sledeću radionicu –rekla je devetogodišnja Nada.

Ova radionica animacije samo je uvod u ono što decu i mlade očekuje tokom manifestacije „Animirano proleće“, u martu i aprilu. Pored besplatnih kreativnih radionica, prikazivaće se i filmovi sa prethodnih „Animator festova“, a čije će projekcije biti besplatne za sve zainteresovane. Organizator je Centar za kulturu „Svetozar Marković“.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .