Naslovna // Kultura // Održana srpska premijera predstave o patrijarhu Pavlu u Jagodini

Održana srpska premijera predstave o patrijarhu Pavlu u Jagodini

Igra se po tekstu dr-a Jovana Janjića, a u režiji Milana Rusa, direktora Srpskog pozorišta u Budimpešti. Uloge u ovoj duodrami igraju Milan Malbaša i Aleksandar Dunić. Organizatori premijere u Jagodini su portal ortodoxfriends.global i Centar za kulturu „Svetozar Marković“, dok je pokrovitelj Skupština grada Jagodine

Dunić i Malbaša tokom izvođenja predstave: Foto TV Kopernikus

Srpska premijera predstave „Biti čovek – patrijarh Pavle među ljudima i neljudima“ Srpskog pozorišta u Budimpešti održana je proteklog četvrtka u sali Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Priča prati susret patrijarha Pavla i novinara na izložbi posvećenoj ovom sveštenom licu, a ovo dramsko delo duboko je prožeto rečima kojima se ovaj veliki srpski duhovnik isticao u narodu. Za režiju je bio zadužen Milan Rus, glumac i direktor Srpskog pozorišta u Budimpešti, a realizaciju ove predstave pomogla je Vlada Republike Mađarske. Tekst ove predstave i rad na njoj blagoslovio je sadašnji patrijarh srpski Porfirije.

-On je došao i bio pozdravljen sa svim drugim počastima sa strane naše srpske zajednice u Mađarskoj. Primio ga je premijer Orban, predsednica Republike Katalin Novak, predsednik parlamenta, a isto tako i kardinal Peter Erdo. Njegova poseta je bila 5., a mi smo 6. septembra imali premijeru, a reprizu sutradan. Posle smo predstavu igrali u Baji, rodnom mestu Joakima Vujića. Ovom predstavom slavimo 250 godina od njegovog rođenja –rekao je Rus.

Tekst je pisao dr Jovan Janjić, jedan od najboljih poznavalaca lika i dela patrijarha Pavla, o kom je do sada objavio tri knjige.

-Reč je o velikom čoveku, našem možda najvećem savremeniku nas koji danas živimo. Ako je tako, njegovu reč valja sačuvati na njoj se učiti i prenositi je jer ona zaista rađa plodove. Svedoci smo toga bili i mi ovde u pravoslavnom narodu, ali i u vascelom svetu –rekao je Janjić.

Foto: TV Kopernikus

Uloge u ovoj duodrami igraju Milan Malbaša i Aleksandar Dunić. Oni su istakli, tokom konferencije za novinare posle premijere u Jagodini, da se radi o izuzetno važnoj temi, kao i to da su zadovoljni reakcijama publike.

-Atmosfera je bila sjajna. Sala je bila gotovo puna i bilo je predivno igrati. Ja sam se naježio. Lepo je biti u ulozi patrijarha Pavla, to je nešto prelepo i Bog me je obdario da eto ja budem baš taj čovek. Svega ovoga ne bi bilo da nije bilo ovih ljudi oko mene. Kompletna ekipa je zaslužna za to, ja sam mali deo toga –rekao je Malbaša.

-Nije nas mnogo, ali smo uradili jednu, čini mi se, lepu stvar. Pun i pravi efekat biće ako sa ove predstave neko izađe zamišljen. U ovoj predstavi ima veoma visokoumnih, pametnih, filozofskih rečenica koje se odnose i na nas kao pojedince i kao kolektivitet. Pravi efekat  će biti ako se neko zamisli nad svojim životom i negde vidi šansu da bude bolji da se popravi, manje greši i da napravi harmoničnije odnose sa svojom okolinom i svetom koji ga okružuje –rekao je Dunić.

Predstava je izazvala veliko interesovanje publike, u kojoj su bili i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, kao i predstavnici sveštenstva. Odigrana je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine, a u organizaciji portala ortodoxfriends.global i jagodinskog Centra za kulturu „Svetozar Marković“. Posle premijere za srpsku publiku u Jagodini, predstava će svoj scenski život nastaviti u gradovima širom naše zemlje.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .