Naslovna // Kultura // Održani “Susreti sela” u Glavincima i Bagrdanu

Održani “Susreti sela” u Glavincima i Bagrdanu

Protekle subote, u Glavincima su se sastala kulturno-umetnička društva iz ovog sela i Lovaca, dok je u nedelju program održan u selu Bagrdan koje je ugostilo KUD iz Majura. Ovog vikenda, „Susreti sela“ biće održani u Donjem Račniku

Srpski običaji predstavljeni su kroz različite tačke

Kulturno-umetnička manifestacija „Susreti sela“ održana je i proteklog vikenda. U subotu, u selu Glavinci, sastali su se Društvo iz ovog sela i ono iz sela Lovci. U nedelju, u selu Bagrdan, nastupilo je kulturno-umetničko društvo iz ovog sela, koje je tom prilikom ugostilo ekipu iz Majura.

Poslednje februarske večeri, u Domu kulture sela Glavinci, vladala je prava pozitivna atmosfera, kako među izvođačima na sceni, koji su kroz starinske običaje, narodne pesme i folklor prikazali lepotu srpske tradicije, tako i među posetiocima koji su ispunili Dom do poslednjeg mesta:

-Tu se okuplja omladina, ali i mi stariji. Svi smo tu i vežbamo preko vikenda. Okupljamo se i družimo, a to je u suštini najbitnije – druženje i okupljanje u našem Domu kulture – rekao je Dušan Milojević, predsednik KUD-a „Poselo“ iz sela Glavinci.

-Cele godine radimo, a ovo je sad jedna prilika da ponovo dođemo u bratsko selo gde odmeravamo snage. To je sad jedan derbi i meni je milo da obučem ovo odelo desetak puta godišnje, a kamoli ovoj deci –rekao je sa zadovoljstvom Bojan Petrović, predsednik gostujućeg Društva „Izvor – Lovci“ iz Lovaca.

Folkloraši su dali sve od sebe na sceni

Već naredne večeri, slična atmosfera je bila i u Domu kulure sela Bagrdan. Tamošnje kulturno-umetničko društvo „Sveta Milanović Pote“ dočekalo je KUD „Branko Ćopić“ iz Majura. Predstavnici oba Društva istakli su da ove manifestacije ne bi bilo da nije pomoći lokalne samouprave grada Jagodine:

-Ovo je program koji svi vole da gledaju. U njemu uživaju i mladi i stari –rekao je Dušan Tomić, predsednik KUD-a „Sveta Milanović Pote“ iz Bagrdana.

-Manifestacija „Susreti sela“ se ne bi ni održavala da nije podrške Skupštine grada Jagodine. Imam podatak da je grad Jagodina broj jedan po broju kulturno-umetničkih društava. Imamo preko 20 Udruženja. Po tome smo čak i ispred Beograda, koji je višemilionski grad. To je zaista fantastično, a to može samo grad Jagodina –rekao je Jovica Dimitrijević, predsednik KUD-a „Branko Ćopić“ iz Majura.

Posetioci su tokom obe večeri uživali u priređenom programu, a sve tačke nagradili su burnim aplauzima. Manifestacija se nastavlja i ovog vikenda. U subotu, sedmog marta, događaj će biti održan u Domu kulture sela Donji Račnik, koje će ugostiti ekipu iz sela Šuljkovac.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .