Naslovna // Kultura // Održano autorsko veče Mileta. G. Lazarevića u Paraćinu

Održano autorsko veče Mileta. G. Lazarevića u Paraćinu

Tokom večeri u Kulturnom centru, govorili su Đorđe Petković, Toni S. Stojanović i Boris Stojanov. Glumac u penziji Tomislav Đorđević čitao je Lazarevićeve priče, a priređen je i muzički program

Boris Stojanov, Toni S. Stojanovic, Mile G. Lazarevic i Đorđe Petković: Foto TV Kopernikus

Autorsko veče književnika iz Ćuprije Mileta G. Lazarevića održano je proteklog petka u galeriji Kulturnog centra u Paraćinu.

Lazarević je do sada je objavio 17 knjiga, piše aforizme, priče, pesme i eseje, a njegovi radovi objavljeni su u mnogim zbornicima i almanasima u Srbiji i drugim državama. Uređivao je emisiju „Trenutak kulture“ na Radiju „Stara Čaršija“, radio emisiju „Sa kulturom na ti“ i TV serijal „Predstavljamo vam“. Član je brojnih književnih udruženja i dobitnik nekoliko značajnih priznanja. Predsednik je Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug, kao i potpredsednik Književne Zajednice Jugoslavije.

-Književna Zajednica Jugoslavije postoji već 30 godina i ima oko 70 članova među kojima ih ima iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Hrvatske. Nismo menjali ime i ona je prepoznatljiva po tome što svake godine u Prijepolju idemo po školama i đacima prenosimo poeziju, a oni kasnije nama čitaju te pesme koje su napisali i ta manifestacija se zove „Na pola puta“. Književna zajednica Jugoslavije izdaje i zbornik i Književna Nova godina se jedino u Beogradu održava u organizaciji Književne Zajednice Jugoslavije –rekao je Lazarević.

Brojni istaknuti radnici iz oblasti kulture pohvalili su Lazarevića kao nekog ko se mnogo zalagao za razvitak kulture u Pomoravlju i šire, a ujedno su istakli da on to i dalje čini.

-Mile je taj koji je iz pepela uvek dizao pozorište u Ćupriji. Kad god bi se vratio u kulturu, Mile prvo osnuje pozorište. To radi vrlo kvalitetno. Nažalost, ne znam da li ta energija postoji u ovim našim gradovima, ali Mile je donosio posebnu energiju i snagu i raduje me da i dan danas, u nekim ozbiljnijim godinama, i dalje objavljuje i piše –rekao je Tomislav Đorđević, glumac u penziji, koji je tokom večeri, pročitao publici nekoliko priča iz Lazarevićeve knjige „Istine“.

-Sa Miletom se poznajem i sarađujem više od četvrt veka. Upoznali smo se krajem prošlog veka kao kulturni radnici. Pre 20 godina, on je meni poverio tada svoj prvi rukopis. To je bila knjiga „Priče iz čaršije“, nešto što se može nazvati stvaralačkom prozom. Ja sam sa zadovoljstvom bio recenzent i urednik te knjige, a kasnije sam isto to uradio za još nekoliko njegovih knjiga. Mislim da je dao značajan doprinos u organizovanju književnog života. Iako je svoj književni život započeo kasno, rezultat je vrlo značajan –rekao je Đorđe Petković, književnik iz Paraćina.

Pored Petkovića i Đorđevića, o Lazareviću i njegovom stvaralaštvu govorili su i slikar Dragan Jocić, sekretar Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini Toni S. Stojanović, kao i pesnik Boris Stojanov. U muzičkom delu programa nastupio je kantautor Duško Dimitrijević Endži, koji se publici predstavio izvođenjem nekoliko pesama na gitari.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .