Naslovna // Kultura // Održano predavanje o Jagodincima u Balkanskim ratovima

Održano predavanje o Jagodincima u Balkanskim ratovima

Tom prilikom predstavljeni su i predmeti vezani za taj period, a koji su deo zbirke Zavičajnog muzeja grada Jagodine. Prisutnima je govorio Duško Grbović, istoričar i muzejski savetnik

Duško Grbović tokom predavanja: Foto TV Kopernikus

Predavanje „Građa iz zbirki Zavičajnog muzeja Jagodina o Jagodini i okolini u Balkanskim ratovima 1912 – 1913.“ održano je protekle srede u Zavičajnom muzeju grada Jagodine. Predavanje je držao Duško Grbović, istoričar i muzejski savetnik.

Jagodinci su bili u 15. puku „Stevan Sinđelić“ koji je bio u sklopu timočke divizije prvog poziva u sastavu druge armije i koji je tako završio svoju vojnu operaciju do kraja oktobra. Oni su potom prebačeni da pomažu bugarskoj vojsci u opsadi turskog utvrđenja gde su bili do kraja marta 1913. godine. O ovome i drugim pojedinostima, istoričar i muzejski savetnik Duško Grbović govorio je prisutnima tokom svog predavanja u Zavičajnom muzeju Jagodine, a koje je organizovano povodom 110 godina od Balkanskih ratova.

-U Balkanskim ratovima, kada se radi o Jagodincima, imamo i gradonačelnika Milana Radenkovića koji je tu ostavio neke dnevničke zabeleške o početku samog rata. Deo Jagodinaca bio je i u drugim jedinicama. Jedan od poznatijih bio je Milovan Miloradović, koji je bio fotoamater. On je bio oficir u drugom puku Moravske divizije prvog poziva. Učestvovao je u Kumanovskoj bici gde se i istakao. On je te godine dobio srebrnu medalju za hrabrost, a iza njega su ostao veliki broj značajnih fotografija. On je posećivao i taj fotografski studio „Manaki“, gde su bila braća Manaki koja su bila poznati fotografi i snimatelji –rekao je Grbović.

Grbović je 2012. godine priredio izložbu koja je obrađivala istu temu, s tim što je ovo predavanje obogaćeno novim saznanjima i predmetima iz tog perioda poput oružja, vojne opreme, karti i fotografija. Oni su sastavni deo zbirke Zavičajnog muzeja Jagodine i publika je imala priliku da ih vidi putem video prezentacije.

-Imamo i jedan časopis koji su jagodinski gimnazijalci izdavali gde među autorima nalazimo direktora Zavičajnog muzeja Dušana Vukićevića. Zvao se „Poklič“ i izlazio je u aprilu 1913. godine. Mi imamo oba ta broja izašla u tom periodu, kao i odlikovanja koja govore o tom periodu –istakao je on.

Predavanje je bilo sastavni deo programa Zavičajnog muzeja Jagodine kojim se ova ustanova po šesti put priključila održavanju nacionalne manifestacije „Muzeji za 10“. Zavičajni muzej Jagodine tim povodom priredio je u Muzeju ugljarstva u Senjskom rudniku i izložbu „Manastir Manasija – šest decenija istraživanja i zaštite“, kao i izložbu najnovijih slika Slobodana Štetića, koja će do 11. juna biti postavljena u galeriji ove ustanove.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .