Naslovna // Kultura // Održano veče humora i satire u Jagodini

Održano veče humora i satire u Jagodini

„Cilj ovog druženja je smeh, kako bi narod u ovim teškim vremenima sebi dao oduška, a ne da neko bude ponižen i uvređen“ rekao je sekretar kluba Toni S. Stojanović

Toni S. Stojanović, Vladica Milenković i Mile G. Lazarević tokom večeri (Foto: TV Kopernikus)

Veče humora i satire održano je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Ova ustanova kulture već 10 godina organizuje posvećeno delima pomoravskih satiričara i aforističara. Organizatori su istakli da su ponosni na ovaj mali jubilej, ali na stvaraoce, njihove članove, koji briljiraju u pisanju dela koja pripadaju satiri kao književnom žanru:

-Situacija u zemlji je takva kakva je i to je jedno pogodno tlo baš za satiričare koji svojim britkim jezikom iz jedne posebne vizure predstavljaju sve anomalije, paradokse i malignitete u našem društvu, a na jedan poseban način ukazuju na te probleme. Večeras su sa nama gosti iz Jagodine, Ćuprije i Paraćina koji će svojim radovima izmamiti osmehe i aplauze. To ne znači da će neko biti povređen, ponižen ili na bilo koji način diskreditovan. Cilj ovog druženja je smeh, kako bi narod u ovim vremenima bar malo sebi dao oduška. Neko je davno rekao „Smeh je lek, dođite na terapiju“. To mi ove i činimo –rekao je Toni S. Stojanović, sekretar Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini, koji se takođe predstavio svojim delima te večeri.

Bratislav Magdić rodom iz Belušića kod Rekovca, neuropsihijatar u penziji, pisanjem se bavi još od gimnazijskih dana, a pre desetak godina upustio se i u avanturu pisanja aforizama. Kako kaže, inspirativne su mu različite sfere života:

-Politika mi nije toliko inspirativna kojom su svi manje više prebukirani. Inspirativni su mi životno značajni događaji, promašaji ili uspesi koji se na ovaj ili onaj način promovišu. U svemu tome može da se nađe i ona druga strana, a naći tu drugu stranu znači i nešto otkriti što može da bude provokativno za auditorijum –rekao je Magdić.

Publici se predstavio i Vladica Milenković, pisac iz Paraćina. Pisanjem se bavi više od 20 godina i do sada je objavio četiri svoje knjige:

-Ovde kod nas je inspiracije za satiru uvek bilo i nedostatka nema. Što se šala na račun kovida tiču, tu treba paziti, jer je sada malo škakljivo. Politička situacija je uvek inspirativna –rekao je Milenković.

Pored Stojanovića, Magdića i Milenkovića, publici su se svojim satiričnim i aforističnim delima predstavili i Mile G. Lazarević, Zdravko Sretenović, Aleksandar Dobrosavljević i Vlado Spiroski. Iako se osmeh zbog zaštitnih maski na licima prisutnih u publici nije mogao videti, on se svakako mogao čuti, a autori su dodatno nagrađeni i burnim aplauzima.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .