Naslovna // Kultura // Održano veče Književne zajednice Jugoslavije u Jagodini

Održano veče Književne zajednice Jugoslavije u Jagodini

Autori iz različitih gradova Srbije čitali su svoju poeziju, a u muzičkom delu programa nastupio je kantautor Duško Dimitrijević Endži

Foto: TV Kopernikus

Književna zajednica Jugoslavije sledeće godine obeležava tri decenije postojanja i uspešnog rada. Upravo je ovaj veliki jubilej bio razlog gostovanja njenih članova proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Njen idejni tvorac bio je pesnik Stevan Sredojević Polimski, a njegovim stopama krenuo je Mihailo Vujanić. Danas, ovim udruženjem, koje broji više od 800 članova, već 15 godina predsedava Lazar Božović, književnik iz Nikšića. On je istakao da je ponosan na to što je udruženje opstalo svih ovih godina, ali i na sve ono što je ova asocijacija uradila u periodu iza njih.

-Okuplja pisce sa svih prostora bivše Jugoslavije. U njenom članstvu su eminentni književnici, pisci i članovi Udruženja književnika Srbije, Republike Srpske i dijaspore, ali i iz ostalih asocijacija i književnih klubova unutar same Srbije. Bavi se i izdavaštvom. Objavljuje časopis „Umno“ i zbornik „Anđeo ime plamen“. U poslednjih pet godina je među 50 izdavača u Republici Srbiji. Poznata je i po manifestaciji „Na pola puta“ koja se održava svake godine u maju mesecu, u Prijepolju gde se obilaze prijepoljske škole i pronalaze mladi talenti. Poznata je i po manifestaciji „Lirske staze“, ali i po Međunarodnim književnim susretima u Beogradu na Adi. Ja se mnogo lepo osećam što sam u Jagodini, u gradu umetnosti i kulture i što se nalazim u ovom poetskom svetilištu. Zahvaljujem se upravi Kluba „Đura Jakšić“ što omogućava da večeras proslavimo baš evo tih 30 godina –rekao je Lazar Božović, predsednik Književne zajednice Jugoslavije tom prilikom.

Tokom večeri u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini, članovi, kojih je bilo iz različitih krajeva naše zemlje, publici su se predstavili svojim aforizmima i čitanjem svoje poezije. Sastavni deo programa bio je i muzički nastup Duška Dimitrijevića Endžija. Iz rukovodstva Književne zajednice Jugoslavije istakli su da će u budućnosti i dalje sprovoditi svoje redovne aktivnosti. Takođe, izrazili su i nadu da će ona uskoro biti i podmlađena novim članovima, talentovanim književnicima, koji bi nastavili u pravcu održavanja jednog od najvećih književnih udruženja na našim prostorima.

Književni klub u Jagodini nastavlja sa svojim aktivnostima. Već u četvrtak, 27. oktobra, biće održano veče posvećeno nedavno preminulom novinaru i književniku Borislavu Bori Radosavljeviću. Početak događaja zakazan je za 18 sati.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .