Naslovna // Kultura // Omaž nedavno preminulim jagodinskim pesnicima

Omaž nedavno preminulim jagodinskim pesnicima

Govorilo se o stvaralaštvu Miomira M. Lakićevića, mr-a Tomislava Petrovića, Dragana Radojevića, Milke Ižogin i Bore Blagojevića. Događaj je održan uz poštovanje svih epidemioloških mera

Snežana Bihler, Ratko Stojilović i Mile G. Lazarević tokom večeri: Foto TV Kopernikus

Veče posvećeno Miomiru M. Lakićeviću, mr-u Tomislavu Petroviću, Draganu Radoviću,  Milki Ižogin i Bori Blagojeviću, nedavno preminulim pesnicima iz Pomoravlja, održano je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Njihovom smrću, pomoravska književna scena izgubila je dosta. Pomenuti su iza sebe ostavili brojna književna dela koja su nagrađivana na brojnim kulturno-umetničkim manifestacijama širom naše zemlje. Književni klub „Đura Jakšić“ odlučio je da jedno od svojih poetskih večeri, koje se sada već tradicionalno održavaju četvrtkom, posveti upravo njima, koji su ceo svoj život posvetili pisanju i širenju kulture:

-Svi ovi pesnici bili su naši članovi, ali i naši izuzetni prijatelji. U svakom trenutku i na svakom mestu smo se rado okupljali, čitali naše pesme i družili. Imali smo godinama i decenijama izuzetnu saradnju. Pre nekoliko godina održali smo jedan omaž svim našim preminulim pesnicima i prijateljima, kada smo pozvali i sveštenika. Nažalost, nastavljamo sa tom tradicijom. U ovo vreme korone, mi smo u zadnjih par godina izgubili neviđene pesnike kojima možemo da se ponosimo i u srpskim, balkanskim ali i u svetskim razmerama. Ovo što ostaje iza naših pesnika, braći po peru, ovaj hram kulture čuva od svakog zla –rekla je prof. Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Tokom večeri, o književnom stvaralaštvu Miomira Lakićevića i mr-a Tomislava Petrovića govorila je prof. Snežana Bihler. O životu i radu Dragana Radojevića govorio je književnik Ratko Stojilović, dok je predsednik Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug Mile G. Lazarević prisutne podsetio na stvaralaštvo Bore Blagojevića i Milke Ižogin. Poeziju su, pored pomenutih, čitali i Zdravko Sretenović, književnik iz Bagrdana, kao i Nenad Nakić iz Ćuprije.

Događaj je održan uz poštovanje svih epidemioloških mera, a iz Književnog kluba su istakli da će se, i u periodu pred njima, truditi da pomenute kolege i dalje, na različite načine, čuvaju od zaborava.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .