Naslovna // Kultura // OMŠ “Vladimir Đorđević” u Jagodini obeležila 70 godina postojanja i uspešnog rada

OMŠ “Vladimir Đorđević” u Jagodini obeležila 70 godina postojanja i uspešnog rada

Tim povodom, u sali jagodinskog Centra za kulturu „Svetozar Marković“ priređen je svečani koncert na kom su nastupili solisti i instrumentalisti, a tokom cele protekle nedelje priređen je i bogat prateći program

Foto: TV Kopernikus

Svečanim koncertom u sali jagodinskog Centra za kulturu „Svetozar Marković“, Osnovna muzička škola „Vladimir Đorđević“ u Jagodini obeležila je 70 godina postojanja i uspešnog rada.

Iz rukovodstva škole, istakli su da su veoma ponosni na sve ono što su postigli u ovom periodu.

-Najponosnija sam na ovaj koncert i celu ovu manifestaciju koju smo uspeli da realizujemo u toku prošle nedelje. Takođe, ponosna sam i na sve moje kolege i učenike koje su dale doprinos u radu i nadam se da će i ubuduće biti sve većih uspeha. Muzička škola veoma je značajna za sve nas koji radimo i koji školujemo ove učenike koji izlaze kao talenti i koji nastavljaju dalje kao uspešni kompozitori, solo pevači i pedagozi –rekla je Ljiljana Mileusnić Marković, direktorka Osnovne muzičke škole “Vladimir Đorđević” u Jagodini.

Tokom svečane akademije, vokalnim, ali i izvođenjima dela poznatih kompozitora na različitim instrumentima, predstavili su se učenici svih starosnih generacija, a publika je njihove nastupe nagradila gromoglasnim aplauzima. Iz škole su istakli da će tokom ove školske godine nastaviti sa koncertima koji će biti u duhu jubileja, ali da će i dalje posvećeno raditi sa svojim učenicima, te i da će se truditi da nastave sa osvajanjem nagrada na takmičenjima širom naše zemlje.

Foto: TV Kopernikus

Svečanoj akademiji prethodio je niz događaja posvećenih ovom jubileju koji su održani tokom protekle sedmice. U sali Pomoravskog okruga u Jagodini, održana su dva koncerta. Pretprošlog ponedeljka, to je bio koncert kamernih sastava: odseka harmonike, violončela i klavira, dok je već narednog dana održan koncert učenika solo pevanja. Prošle srede, u sali Osnovne škole „Goran Ostojić“ održan je muzički kviz, dok je proteklog četvrtka, u foajeu Centra za kulturu „Svetozar Marković“, održana dokumentarna izložba „70 godina uspomena“, koja je bila posvećena životu i radu Vladimira Đorđevića. Izložba je nastala u saradnji sa bibliotekom „Vuk Karadžić“ u Aleksincu i Fakultetom pedagoških nauka u Jagodini. Tokom izložbe, o Đorđeviću je govorio istoričar Ninoslav Stanojlović, dok je o istorijatu škole prisutnima govorila profesorka srpskog jezika i književnosti Maja Aleksić. Događaj je bio prožet vokalnim i instrumentalnim nastupima učenika. U Osnovnoj školi „Dušan Popović“ u Belušiću, u izdvojenom odeljenju jagodinske muzičke škole, proteklog četvrtka takođe je priređen koncert učenika koji pohađaju nastavu ove škole u ovom levačkom selu. U petak, dan pre svečane akademije, održan je koncert „Susret generacija“, na kom su svirali nekadašnji učenici, sada srednjoškolci, studenti i kolege.

Muzička škola u Jagodini osnovana je 1. decembra 1952. godine pod okriljem KUD-a „Milan Mijalković“, a osnivač je bio Narodni odbor opštine Svetozarevo. Ova škola ime kompozitora Vladimira Đorđevića nosi 48 godina i danas je pohađa oko 350 učenika na različitim smerovima.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .