Naslovna // Kultura // Otvoren osmi “Animator fest” u Jagodini

Otvoren osmi “Animator fest” u Jagodini

Takmičiće se 96 filmova u tri kategorije, a radovi dolaze iz više od 70 zemalja sveta

Foto: TV Kopernikus

Uz zvuke fanfara, u sali jagodinskog Centra za kulturu, sinoć je svečano otvoren osmi po redu „Animator fest“ – Evropski festival animiranog filma dece i mladih. Zbog specifičnih epidemioloških okolnosti, takmičari iz različitih zemalja sveta ove godine nisu prisutni, ali njihova kratkometražna umetnička dela publika je svakako imala prilike da vidi. Ove godine, u tri kategorije, takmiči se 96 filmova iz više od 70 zemalja sveta, a umetnički rukovodilac festivala Marija Vulić istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što je festival realizovan i u ovoj situaciji:

-Okolnosti su omogućile da skromno upriličimo događaj, nažalost bez gostiju sa strane, što je najveća vrednost ovog festivala. Deca autori tako mogu da se druže sa svojim vršnjacima iz drugih gradova, da razmenjuju ideje i dap rave planove za drugu saradnju. Ove godine to protiče bez toga, ali opet mislim da ovih 96 filmova dolaze na radost svih onih koji vole animaciju i umetnost animacije –rekla je Vulić.

Filmove i ove godine ocenjuje tročlani žiri koji ovaj put čine: snimatelj,  reditelj i animator Nikola Majdak Mlađi, filmski umetnik Miloš Tomić i scenaristkinja i režiserka animiranih filmova iz Rusije Svetlana Andrijanova. Ona je istakla da joj je veliko zadovoljstvo zbog učešća na ovogodišnjoj manifestaciji:

-Veoma sam ponosna što sam na ovogodišnjem festivalu jedan od članova žirija. Sve je veoma dobro –rekla je Andrijanova.

Tokom svečanog otvaranja, premijerno je prikazan i animirani film „Trkija“ autorke Marije Vulić, a priređen je i kvalitetan muzički program u kom su učestvovali učenici Muzičke škole „Vladimir Đorđević“ i pevačka grupa „Dukat“ iz Kragujevca. Pored predstavnika Skupštine grada Jagodine, kao jednog od pokrovitelja festivala, događaju je prisustvovala i brojna publika koja je svaku projekciju nagradila burnim aplauzima. Festival se završava u subotu, 19. septembra, kada će na pres konferenciji biti proglašeni dobitnici nagrada.

KREATIVNA RADIONICA MILOŠA TOMIĆA NA RUSKOM GROBLJU

U parku jagodinskog Ruskog groblja, održana je kreativna radionica za mlade filmskog umetnika Miloša Tomića. Događaj pod nazivom „Fizičko-muzički-likovni poligon“ održan je u sklopu pratećeg programa osmog po redu „Animator festa“ u Jagodini.

Cilj „Fizičko-muzičko-likovnog poligona“, radionice za mlade filmskog umetnika Miloša Tomića, bio je taj da kod dece osnovnoškolskog uzrasta dodatno razvije njihovu kreativnost na različite načine. Milošu Tomiću ovo nije prvo učešće na ovoj manifestaciji. Kako nam je rekao, dolazak u Jagodinu ovim povodom za njega predstavlja veliko zadovoljstvo:

-Vrlo rado dolazim na ovaj festival. Bio sam pre par godina, isto sam imao neku radionicu koja je bila crtačkog karaktera i koja je bila u zatvorenom prostoru. Pomislio sam da ove godine bude nešto drugačije. Ovaj prostor je mnogo lep, prvi put sam došao ovde i drago mi je da su izabrali ovo mesto. Uvek na radionicama saznam svašta. Mogu da ih pitam, da saznam neke stvari o kojima nemam pojma. Na taj način, ne sejem samo ja neku mudrost, nego je to kao “ping pong” –rekao je Tomić.

Uz pomoć reciklažnog materijala i sopstvenih govornih, fizičkih i pantomimičarskih sposobnosti, deca su zajedno sa Tomićem kvalitetno ispunila svoje vreme radeći u prirodi nešto što odudara od njihove svakodnevnice. Sudeći po njihovim osmesima i zainteresovanosti da se na kreativan način zabave, može se reći da je ova radionica predstavljala obostrano zadovoljstvo.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .