Naslovna // Kultura // Otvorena izložba “Hvatači snova” u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

Otvorena izložba “Hvatači snova” u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

Pored brojnih posetilaca, prisustvovali su i visoki predstavnici Ministarstva kulture Republike Srbije i ambasade Hrvatske u Beogradu. Izložba će biti otvorena za sve posetioce do 20. januara 2023. godine.

Foto: TV Kopernikus

Izložba „Hvatači snova“, koja je nastala u saradnji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i asocijacije „Artbrut Serbia“ svečano je otvorena proteklog petka u galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Izložba predstavlja presek artbrut, marginalne i autsajderske scene u Srbiji i Hrvatskoj. Nju čine radovi koji su stvarani različitim tehnikama, a posetiocima su predstavljena dela 20 autora iz obe države. Izložba je već predstavljena krajem 2020. godine publici u Hrvatskoj, a sada se može pogledati i u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

-To je umetnost koja je malo zastupljena u javnosti, a vreme joj je da izađe na ovaj način na ova velika vrata. To su umetnici koji uglavnom nisu akademski obrazovani, odnosno na samim su marginama, kao što im i kaže ta grana umetnosti. Mi smo pre dve godine započeli tu saradnju sa Goranom Stojčetovićem iz „Artbrut Serbie“ i nadam se da ćemo nastaviti tu dalju saradnju –rekla je Daniela Bilopavlović Bedenik, autorka izložbe, viši kustos Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i voditeljka zbirke marginalne umetnosti.

-Ovo je jako bitna i mnogo zanimljiva izložba, zato što je prva izložba takvog tipa. Ovo je bukvalno najava nekih većih promena u brisanju nekih granica između akademskog i neakademskog stvaralaštva. Naša saradnja sa Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu je fantastična. Daniela Bilopavlović Bedenik je inicirala naše druženje i saradnju. Uvek smo radili fantastično i nekako baš sa puno entuzijazma i vizije da je bitno da se napravi, da se vidi jedna platforma sadašnjeg savremenog stvaralaštva –rekao je Goran Stojčetović iz Udruženja „Artbrut Serbia“, likovni umetnik i koautor ideje izložbe.

Foto: TV Kopernikus

Iz uprave Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini istakli su da je ovakav vid međunarodne saradnje veoma značajan.

-Daje širi kontekst kako da sagledamo tu savremenu umetničku praksu koja nastaje, kako mi kažemo, izvan i mimo konvencija. U tom smislu, i samim autorima, a njih je 20 zastupljeno na ovoj izložbi, dajemo mogućnost da sagledaju svoj rad u okviru i nekom širem geografskom domenu. Istovremeno nam govori gde se kreće ta umetnost danas, koji su načini izražavanja, koje su teme i naravno, samim tim briše granicu i unutar podela umetnosti, ali i između država –rekla je Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Otvaranju izložbe, pored velikog broja posetilaca, prisustvovali su i visoki predstavnici Ministarstva kulture Republike Srbije i ambasade Hrvatske u Beogradu, a publici se čitanjem teksta Ota Bihaljija Merina predstavila glumica Katarina Žutić

Izložba „Hvatači snova“ za sve posetioce biće otvorena do 20. januara 2023. godine.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .