Naslovna // Kultura // Otvorena izložba radova Gabrijele Bulatović na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Otvorena izložba radova Gabrijele Bulatović na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Radovi će za sve ljubitelje umetnosti biti postavljeni do 10. maja

Gabrijela Bulatović: Foto TV Kopernikus

Izložba radova Gabrijele Bulatović, grafičarke i vanredne profesorke na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, otvorena je protekle srede u Galeriji „Ginko“ na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Gabrijela je rodom iz Pančeva. Do sada je učestovala na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a realizovala je 14 samostalnih. Redovno predstavlja svoje radove na brojnim manifestacijama, a dobitnica je i 16 nagrada iz oblasti grafike. Vanredni je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a do izložbe u visokoškolskoj obrazovnoj ustanovi u Jagodini došlo je zahvaljujući druženju i razgovoru sa kolegom Milošem Đorđevićem, koji predaje na Fakultetu pedagoških nauka u ovom gradu.

-Pošto smo mi iz iste struke, oboje smo grafičari, došlo je do nekog razgovora i postojala je ta neka mogućnost saradnje. Malo mi je ispričao o Fakultetu ovde i onda smo prosto rešili, pošto se ja bavim to nekom tehnikom koju on generalno radi sa studentima, da napravimo jednu izložbu, da im još više približimo koje su to sve izražajne mogućnosti kojima se ja bavim. To su grafički listovi nastali u proteklih nekoliko godina i uglavnom je to tehnika linoreza. Takođe, tu su dnevnici i neke zabeleške. To je nešto što je prethodilo ovim grafičkim listovima. Publika može da vidi taj deo koji se najčešće ne prikazuje. Ono što zovu skice, to su neki moji dnevnici koje ja svakodnevno vodim –rekla je Bulatović.

Foto: TV Kopernikus

Inspiraciju za stvaranje, Gabrijela pronalazi u svemu onome što je okružuje.

-Ako to umetnik ne proživi, ne može da bude iskren. To je svet koji ja primećujem oko sebe i koji mi se dešava okolo. Ne mogu da ne spomenem to da mene mnogo inspiriše taj posao kojim se bavim. Pored toga što sam grafičar, ja sam i pedagog, tako da mi je baš bilo interesantno da se  na Fakultetu pedagoških nauka pojavim kao gost. Nekako mi je jako blisko i jako me inspiriše rad sa ljudima. Nema veće sreće nego kada nekome uspeš da preneseš znanje i radost stvaranja –istakla je ona.

Izložba će za sve ljubitelje ove vrste umetnosti biti postavljena do 10. maja. Gabrijela se uveliko priprema za tradicionalne grafičarske manifestacije koje će uskoro biti održane, a na kojima će predstaviti svoje radove.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .