Naslovna // Kultura // Otvorena izložba Vlatke Milenković u Jagodini

Otvorena izložba Vlatke Milenković u Jagodini

Predstavljene su 24 slike različitih formata na kojima su prikazani stari Despotovac, autorkino selo Jelovac i manastir Manasija. Izložba će za javnost biti otvorena do kraja marta

Vlatka Milenković i Marija Vulić tokom otvaranja izložbe u Jagodini

Izložba slika Vlatke Milenković pod nazivom „Ognjište kao ishodište“ otvorena je proteklog četvrtka u foajeu Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Ovo je peta samostalna izložba Vlatke Milenković i prva u Jagodini. Autorka je na 24 slike različitih formata predstavila stari Despotovac, svoje selo Jelovac i manastir Manasiju, a tema ove izložbe prati njenu prethodnu koja nosi naziv „Moje selo“:

-Jako sam srećna što sam dotakla tu temu sela koja odumiru, koja nestaju, s tim što to selo u mojim slikama je napravljeno tako što tu ima tih kućica koje imaju svoj portret. Selo, dom, kućica – to je porodica,  to je ognjište, to je nešto što je svima nama potrebno. Svako u životu ima neko svoje selo, neko mesto gde bi želeo da bude, gde je srećan, nešto čega se seća iz najranijeg detinjstva i gde želi da bude u nekim starijim godinama –rekla je Milenković.

Selo, Despotovac i Manasija glavna su joj inspiracija za stvaranje

Za sebe kaže da je u slikarstvu ekspresionista i da su joj rodni kraj i njegove prirodne lepote najveća inspiracija:

-Ne mogu da ne spomenem manastir Manasiju koji je inspiracija svih umetnika koji su je videli, pa tako i za mene. Mislim da ću do kraja života da slikam Manasiju u različitim varijantama –istakla je autorka.

U pratećem delu programa, nastupili su i učenici Osnovne  muzičke škole „Vladimir Đorđević“ iz Jagodine. Događaj je privukao veliku pažnju, a izložba će za javnost biti otvorena do sredine marta.

Vlatka Milenković rođena je 1967. godine u Ćupriji, a odrasla je u Jelovcu, u opštini Despotovac. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odseku Scenografija. Član je ULUPUDS-a, ULUS-a i saveta Galerije Centra za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“. U ovoj ustanovi radi od 2001. godine, a poslednjih pet godina njen je i direktor. Poseduje dugogodišnje iskustvo u oblasti scenografije na televizijama i u pozorištima širom Srbije, a kao likovni umetnik učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama i slikarskim kolonijama.

Dušan Miletić

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .