Naslovna // Kultura // Otvorena izložba “Znaš šta smo radili prošle jeseni?” u Zavičajnom muzeju u Jagodini

Otvorena izložba “Znaš šta smo radili prošle jeseni?” u Zavičajnom muzeju u Jagodini

Autorke izložbe su Smiljana Dodić, muzejski savetnik i arheolog i Sonja Perić, viši kustos i arheolog. Biće postavljena do sredine oktobra

Foto: TV Kopernikus

Izložba „Znaš šta smo radili prošle jeseni?“ svečano je otvorena proteklog četvrtka u Zavičajnom muzeju u Jagodini.

Građa arheološkog odeljenja Zavičajnog muzeja u Jagodini znatno je obogaćena u drugom delu 2022. godine kroz različita istraživanja, projekte koje je finansiralo Ministarstvo kulture i poklone. Specifičnost ove izložbe, čije su autorke arheološkinje Smiljana Dodić i Sonja Perić je ta što predstavljeni predmeti nisu prošli tretman muzejske obrade, te je publika mogla da ih vidi u sirovom i neobrađenom izdanju.

-Mogu da vide predmete koji su darodavci poklanjali Muzeju, a radi se o značajnim nalazima iz antike i srednjeg veka. U pitanju su pokloni gospodina Zvezdana Grujića, Gorana Ilića i Zorana Petrovića. Velika količina materijala nije konzervirana uvek, ali to je bila prilika da se vide kako izgledaju predmeti kada stignu do nas. Sonja Perić je u drugom delu izložbe prikazala šta se dešava sa predmetima u postupku konzervacije i kako oni na kraju izgledaju. Sve ono između su naša arheološka iskopavanja i naša rekongosciranja. To je ono što najviše volimo i najbolji način za prinovljavanje arheološkim predmetima. U ovom slučaju, imamo jedno značajno arheološko iskopavanje Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Ivkovačkom Prnjavoru, u Manastiru Ivkoviću. Urađeno je zaštitno iskopavanje crkve koje su pokrenuli paroh sa svojim parohijanima. Mi smo se odazvali njihovom pozivu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture –rekla je Dodić.

Iz Zavičajnog muzeja istakli su da su jako ponosni na projekat sistematskog prepoznavanja terena jagodinskog kraja, koji će, kako navode, tek dobiti od Ministarstva kulture.

-Ovaj naš kraj Jagodine i 52 sela imaju preko 200 arheoloških lokaliteta: od starijeg neolita do srednjeg veka. Tačne pozicije znamo za nešto više od 20, tako da ovim projektom koji će trajati nekoliko godina obilazimo čitavu teritoriju Jagodine. Uspećemo, nadam se, da precizno prostorno pozicioniramo sve lokalitete koji su evidentirani u prošlosti, čiji materijal imamo u muzeju i da verovatno pronađemo još neke nove na kojima može da se nađe neki novi arheološki materijal. Na taj način, upotpunjuje se arheološka mapa Srbije i mnogo bolje se štiti naše arheološko nasleđe –rekla je Perić.

Tokom svečanog otvaranja, publika je imala priliku da vidi više od 100 različitih predmeta, desetak vrsta novca različitih vladara, a predstavljen je i komadić misterioznog bronzanog predmeta iz Antičke zbirke. Zahvaljujući prof. Miroslavu Vujoviću, sa Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i ing. Branku Dragiću, dobio je svoju rekonstrukciju, a može se videti i u stripu proslavljenog Aleksandra Zografa.

Izložba će za javnost biti postavljena do sredine oktobra.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .