Naslovna // Kultura // Otvorena mejl-art izložba na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Otvorena mejl-art izložba na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Ovom postavkom, čiji je autor profesor na Fakultetu doc. Miloš Đorđević, ova obrazovna ustanova zvanično je otvorila i svoju galeriju koja nosi naziv „Ginko“

Doc. Miloš Đorđević i Slobodan Štetić tokom otvaranja izložbe

Mejl-art izložba radova sa internacionalnog projekta „Life in the age of antrophocene“ otvorena je prošlog ponedeljka u galeriji „Ginko“ na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini. Autor postavke je doc. Miloš Đorđević, profesor u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Mejl-art ili poštanska umetnost javila se još šezdesetih godina 20. veka. Podrazumeva da umetnici, dela koja su stvorili u sredini u kojoj žive, jedni drugima šalju putem pošte. Na internacionalnom mejl-art projektu „Life in the age of antrophocene“ učestvovalo je 15 umetnika iz sedam zemalja sveta, među kojima je bila i Srbija i svaki umetnik je imao zadatak da pošalje po pet svojih radova drugom umetniku iz grupe. Tema ovogodišnjeg projekta bila je ekologija, a svi radovi su malog formata:

-Ja volim da kažem da su radovi malog formata tihi glas, ali da znaju vrlo oštro da progovore o određenim temama. Tema ovog projekta je ekološkog karaktera i čini mi se da nema značajnije teme danas od ekologije, tako da je svako od umetnika dao svoj sud, svoje viđenje situacije koju svi globalno delimo kao vrsta, pa i kao stanovnici ove planete –rekao je Đorđević napomenuvši tom prilikom da je ova izložba sa više aspekata značajna za njihove studente.

Izložba je privukla veliku pažnju studenata

Ovom postavkom zvanično je otvorena i galerija Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, koja nosi naziv „Ginko“. Dekan Fakulteta prof. dr Violeta Jovanović istakla je da je njihov dugogodišnji san sada i zvanično postao java, u godini kada ova obrazovna ustanova obeležava 120 godina od formiranja đačke družine „Uzdanica“:

-Fakultet ima jaku katedru za likovnu umetnost. Tu je pet akademskih slikara, među kojima su i doktori likovnih umetnosti, tako da je ovako jaka katedra i iznedrila jednu ovakvu ideju. Ono što je važno za naše umetnike je da pošaljemo poruku da je ovo galerija koja ima Umetnički savet. Sve izložbe će biti žirirane, biće referentne i prostor neće biti namenjen samo za ove naše interne izložbe, već ćemo imati prilike da ugostimo sve one umetnike koji imaju šta da pokažu, ne samo u Jagodini, već i u Srbiji –istakla je Jovanović.

Tokom otvaranja izložbe, o mejl artu govorio je i jagodinski slikar i grafički dizajner Slobodan Štetić. Izložbi je prisustvovao veliki broj studenata, a postavka je otvorena i za širu javnost.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .