Naslovna // Kultura // Ovo su pobednici okružnog takmičenja “Pesniče naroda mog” u Jagodini

Ovo su pobednici okružnog takmičenja “Pesniče naroda mog” u Jagodini

Učestvovala su 32 takmičara iz šest pomoravskih opština. Prva mesta u tri kategorije osvojili su: Stefanija Miloradović iz Svilajnca, Vasilija Stepanović iz Rekovca i Vanja Najdanović iz Paraćina. Oni će učestvovati na republičkom takmičenju koje će biti održano 28. i 29. maja u Valjevu

Foto: TV Kopernikus

Okružna smotra recitatora, 52. po redu, pod nazivom „Pesniče naroda mog“ održana je prošlog utorka u sali jagodinskog Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Učestvovala su 32 takmičara iz svih šest pomoravskih opština, koji su se predstavili recitacijama putem video bima, zbog aktuelne situacije sa korona virusom.

Prvo mesto u kategoriji učenika osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda, osvojila je Stefanija Miloradović, učenica drugog razreda škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Svilajncu. Drugo mesto u ovoj kategoriji pripalo je Magdaleni Despotović, učenici trećeg razreda gorepomenute škole. Na trećem mestu završio je Kosta Milenković, učenik prvog  razreda škole „Đura Jakšić“ u Ćupriji.

Kada su u pitanju osnovci od petog do osmog razreda, šampionska pozicija pripala je Vasiliji Stepanović, učenici škole „Svetozar Marković“ u Rekovcu. Vicešampionka je Jana Nikolić iz škole „‚17. oktobar“ u Jagodini, dok je treće mesto osvojio Božidar Jovanović, učenik škole „Momčilo Popović Ozren“ u Paraćinu.

U kategoriji srednjoškolaca, prvo mesto osvojila je Vanja Najdanović, učenica drugog razreda paraćinske Gimnazije. Milica Radulović, maturantkinja ćuprijske Gimnazije, osvojila je drugo mesto, dok je treće pripalo Jovanu Petroviću, maturantu Elektrotehničko-građevinske škole „Nikola Tesla“ u Jagodini.

Marija Vulić, urednica manifestacije “Pesniče naroda mog”: Foto TV Kopernikus

Marija Vulić, urednica likovnog i vaspitno-obrazovnog programa u jagodinskom Centru za kulturu “Svetozar Marković”, istakla je da je zadovoljna odzivom mladih recitatora. Takođe, naglasila je da joj je jako drago što je smotra nastavila sa svojim životom i u vremenu pandemije korona virusa:

-Jeste dragocena informacija da se smotra recitatora “Pesniče naroda mog” održava  uprkos svim otežanim okolnostima i jeste da je izmenjenom, “onlajn” formatu, ali opet stav svih nas je da manifestacija mora da živi i da će se ovi trenuci prezavići. Nadam se da ćemo se ponovo okupiti uživo sledeće godine i, nadam se, sa većom svešću značaja okupljanja, međusobnog kontakta i živog nastupa. Zadovoljni smo onim što su učenici predstavili. Zahvaljujemo se kako deci, tako i pedagozima koji su radili sa njima –rekla je Vulić.

Žiri su činili dramski umetnici Petar Mitić, Tomislav Trifunović i profesor srpskog jezika i književnosti Bojan Jeftić: Foto TV Kopernikus

Tročlani žiri činili su dramski umetnici Tomislav Trifunović i Petar Mitić, kao i profesor srpskog jezika i književnosti Bojan Jeftić, koji nisu imali nimalo lak zadatak da izaberu najbolje. Svi takmičari koji su osvojili neka od prva tri mesta, dobiće knjige i diplome, kao nagrade za učešće, a koje su obezbedili jagodinski Centar za kulturu i grad Jagodina. Pomenuti prvoplasirani recitatori predstavljaće Pomoravski okrug na republičkom takmičenju koje će biti održano 28. i 29. maja u Valjevu.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .