Naslovna // Kultura // Plaketa 36. konkursa”Jara Labud” Nikolini Veljković

Plaketa 36. konkursa”Jara Labud” Nikolini Veljković

Ona je dobila plaketu i knjigu za svoj tekst „Gospodar sudbine“. Učenici srednjih škola koji su se našli na nekom od prva tri mesta dobili su knjige, a osnovci su dobili i po vaučer za jednogodišnje članstvo u jagodinskoj biblioteci, koja je i organizator konkursa

Foto: TV Kopernikus

Nikolina Veljković osvojila je prvo mesto na ovogodišnjem književnom konkursu „Jara Labud“ koji po 36. put organizovala Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini.

Ovoj učenici trećeg razreda jagodinske gimnazije, za tekst „Gospodar sudbine“, pripala je nagrada koja se sastoji od plakete i knjige, a ona joj je uručena na svečanosti protekle srede.

-Učestvujem na takmičenju već tri godine. Ovo je treća i baš sam ciljala na prvu nagradu. Inspiraciju za ovaj rad sam dobila iz naše svakodnovne situacije. To nisu samo priče o ljubavi i tuzi. To je nešto što sve nas okružuje i mislim da sami odlučujemo o tome. Ova nagrada mi znači mnogo. Pišem pesme odmalena. Kasnije sam prešla i na prozu i uživam u tome. To je način da svoja osećanja, onaj ko je stidljiv, iskaže kroz govor i književnost. Volela bih da nastavim sa pisanjem, kao i da upišem neki fakultet –rekla je Nikolina.

Drugo mesto podelili su: Luka Marjanović, učenik trećeg razreda jagodinske gimnazije i Anđela Aleksić iz Srednje medicinske škole „Milutin Milanković“. Na trećem mestu našli su se: Anđela Antić, učenica četvrtog razreda ETŠ „Slavka Đurđević“, Vanja Milićević, učenica prvog razreda gimnazije i Simona Milanović, učenica prvog razreda gimnazije.

Iz žirija su istakli da su radovi koji su pristigli na ovogodišnji konkurs opravdali njihova očekivanja, iako su primetili da ih je bilo manje nego ranijih godina. Pobednica je konkurisala sa dva rada, koji su prema ocenama članova žirija, podjednako dobri.

-Jedan rad koji ona ovde čitala je u vidu jednog imaginarnog pisma. Dete, kao imaginarni pošiljalac, šalje nekoj drugoj, takođe imaginarnoj osobi, pismo. To je pokušaj da se na jedan satiričan način, što nije tako čest slučaj, promisle naša lokalna stvarnost i neke univerzne teme. U drugom radu „Lavlje srce“ autorka je uspela u minijaturi poetskog tipa da na izuzetno neobičan način uključi različite aspekte ljudskog života i da napravi jedan neobičan preokret na kraju –rekao je Branko Ilić, docent na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini i jedan od članova žirija, koji je zajedno sa bibliotekarima Milunom Vasićem i Jasnom Milošević ocenjivao radove srednjoškolaca.

Foto: TV Kopernikus

Ove godine, kao i ranijih, takmičili su se i učenici jagodinskih osnovnih škola. U ovoj kategoriji takmičara, prvo mesto pripalo je Tamari Milivojević, učenici sedmog razreda škole „Boško Đuričić“.

-Jako mi znači ova nagrada. Uopšte je nisam očekivala. Za rad me je inspirisalo to kako se ljudi ponašaju prema stvarima koje vole i koliko cene ono što imaju. To sam odlučila da prikažem kroz metaforu o budućnosti. Mislim da su svi radovi bili odlični na svoj način i stvarno su mi se jako svideli –rekla je Tamara.

Na drugom i trećem mestu našli su se učenici Osnovne škole „Rada Miljković“. Vicešampionsku poziciju dele učenici petog razreda Leda Milovanović i Veljko Jovović, dok su treće mesto podelili Maša Miladinović, učenica osmog razreda i Jana Marković, učenica sedmog razreda. Njihove radove ocenjivao je žiri koji su činili bibliotekari Jasna Milošević i Snežana Vulić, kao i Bojan Jevtić, profesor srpskog jezika i književnosti u ETŠ „Slavka Đurđević“.

Iz organizacije su pohvalili angažovanje prijavljenih učesnika, naročito onih mlađih, a ujedno su istakli i da je čitanje knjiga veoma važno za duhovni razvoj dece i mladih, te su imali i poruku za njih.

-Za njih je savet da dođu u biblioteku ili da čitaju na nekom drugom mestu knjige koje vole. Nebitno je u ovom trenutku šta, koliko je bitno da stvaraju naviku da čitaju. Tako će izgrađivati svoj ukus i profilisaće sebe kao neke buduće pisce. Ipak, to je teško bez čitanja –rekla je bibliotekarka Jasna Milošević.

Učenici srednjih škola koji su se našli na nekom od prva tri mesta kao nagradu dobili su po knjigu, dok su osnovci dobili i po vaučer za besplatnu jednogodišnje članstvo u jagodinskoj biblioteci.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .