Naslovna // Kultura // Počela nova sezona kulturno-umetničke manifestacije “Susreti sela”

Počela nova sezona kulturno-umetničke manifestacije “Susreti sela”

U subotu su nastupila kulturno-umetnička društva iz sela Bukovče i Duboka, dok su u nedelju nastupila Udruženja iz Glogovca i Miloševa. Ceo događaj podržava Skupština grada Jagodine

Odlična atmosfera u selu Bukovče

Nova sezona tradicionalne folklorne manifestacije “Susreti sela” počela je proteklog vikenda. Ovaj kulturno-umetnički događaj održava se već decenijama, a cilj ove manifestacije je unapređenje i očuvanje srpske tradicije kroz igru i pesmu.

Sezona je započeta protekle subote u Domu kulture sela Bukovče. Tamo je nastupilo kulturno-umetničko društvo iz ovog sela koje je dočekalo kulturno-umetničko društvo “Moravac” iz Duboke. Učesnici su sa nestrpljenjem očekivali početak nove sezone kada će moći publici da predstave svoje umeće:

-Čovek bez istorije je kao drvo bez korena. Mi gledamo da čuvamo naše običaje i zbog toga volimo ovu manifestaciju. Ja učestvujem sa manjim prekidima od 1987. godine –rekao je Velimir Antić, član KUD “Mladost” iz Bukovča.

-Naše Društvo ima oko 60 članova i aktivno je tokom cele godine, ne samo za ovu manifestaciju. Trudimo se da učimo nova kola i da idemo po saborima gde god nas pozovu. Imamo jedan sabor u avgustu koji se tradicionalno održava već pet godina. Tada nam dolazi mnogo Udruženja i to bude veoma lepo. Skupština grada Jagodine nam uvek izlazi u susret kad zatražimo pomoć: kako za “Susrete sela”, tako i za ovu manifestaciju u avgustu –rekao je Mile Mitrović, predsedni KUD-a “Moravac” iz sela Duboka.

Događaj u Glogovcu privukao je veliku pažnju

Već naredne večeri, u nedelju, slična slika bila je i u selu Glogovac. Tamo je istoimeno kulturno-umetničko društvo dočekalo KUD “Radislav Nikčević” iz Miloševa. Vođe oba Udruženja istakli su jednoglasno da im je očuvanje tradicije veoma važno:

-Svi naši članovi sa oduševljenjem su dočekali početak ove manifestacije. Posebnih priprema nije bilo, zato što radimo tokom cele godine. Broj članova se ne menja, imamo ih oko 100 i među njima je puno dece, a naš program će se sastojati i iz novih koreografija –rekla je Marina Nikolić, kulturno-umetnički rukovodilac KUD-a “Glogovac”.

-Ova manifestacija nam mnogo znači zbog održanja naše pesme i igre. Trudimo se da to održimo i da srpska pesma i igra dugo traju ovde –rekao je Zoran Milosavljević, član kulturno-umetničkog društva “Radislav Nikčević” iz  Miloševa.

Tokom oba dana, manifestacija je privukla veliku pažnju posetilaca koji su Domove u pomenutim selima ispunili do poslednjih mesta. Nastupi zdravičara, izvornih folklornih grupa, recitatora, muških i ženskih pevačkih grupa pozdravljeni su njihovim burnim aplauzima.

Manifestacija se nastavlja već ovog vikenda. U subotu, 29. februara događaj će biti održan u selu Glavinci, kada će nastupiti KUD iz istoimenog sela i KUD iz sela Lovci. U nedelju, 1. marta, “Susreti sela” biće održani u selu Bagrdan, kada će se predstaviti KUD iz ovog sela, a gostovaće ekipa iz Majura. Pokrovitelj “Susreta sela” je Skupština grada Jagodine, a organizator je Centar za kulturu “Svetozar Marković”.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .