Naslovna // Kultura // Počeo 10. festival “DOPS”

Počeo 10. festival “DOPS”

Biće izvedeno 10 predstava: pet u dečijoj i pet u omladinskoj konkurenciji, a tokom festivalske nedelje priređen je i bogat prateći program

Festival dečijih i omladinskih predstava „DOPS“, deseti po redu, svečano je otvoren u ponedeljak 21. oktobra u sali Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini. Festival je otvorenim proglasila zamenica gradonačelnika Jagodine Snežana Vukašinović:

-Smatram da je pozorište zaista divna umetnost. Ne samo što nas uveseljava i čini život lepšim, uči nas mnogim stvarima. Pozorišne predstave imaju divne pouke i mnogo toga iz njih možemo da naučimo. Osim toga, pozorište i gluma mogu da budu odličan metod rada u školi i odličan način učenja. Pored festivala „Dani komedije“ Jagodina može da se pohvali i drugim festivalom, „DOPS“, koji korača sigurno –rekla je Vukašinović.

„Jagodina je grad značajnih pozorišnih festivala i zato se odazivam svakom pozivu“ rekla je dramska umetnica Mirjana Mina Lazarević, inače predsednica ovogodišnjeg žirija:

Bojan Miloradović i članovi žirija na sceni

-Ja sam bila i u žiriju „Dana komedije“, a ovo je neka potpuno druga energija. Kada vidim ovu decu ispred potpuno se „raspilavim“ i verujem da će uz mlade tako da mi prođe narednih šest dana. Presrećna sam. Vidim da je ova predstava nastala u organizaciji škole, kako da ne budem presrećna kada vidim da se u školi rade takve stvari? Deca se tako vode dobrim putem, rade neku dobru stvar i kvalitetno troše svoje vreme –rekla je Lazarević.

Za ovogodišnji „DOPS“ bile su prijavljene 44 pozorišne kuće, a po pet takmičarskih predstava publika će videti u dečijoj i omladinskoj konkurenciji:

-Jagodinska publika će uživati ovih dana zaista u fantastičnim predstavama i na dečijoj i na omladinskoj sceni. Te predstave na trenutak zaista podsećaju na rad profesionalaca. Sa puno truda i ulaganja dolaze sva ta pozorišta –rekao je Bojan Miloradović, umetnički direktor festivala „DOPS“ u Jagodini.

Dečije predstave se igraju od 12, dok se omladinske igraju od 18 časova. Tokom festivalske nedelje priređen je i bogat prateći program, a festival će biti završen 26. oktobra dodelom nagrada u Centru za kulturu.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .