Naslovna // Kultura // Počinje 10. “Animator fest”

Počinje 10. “Animator fest”

Ove godine, pristiglo je 1327 filmova iz 86 zemalja sveta, a najbolje će izabrati petočlani žiri. Sastavni deo ovogodišnje jubilarne manifestacije je i bogat prateći program

Evropski festival animiranog filma dece i mladih „Animator fest“ počinje večeras, 31. avgusta u 20 sati u sali Kulturnog centra „Svetozar Marković“ u Jagodini i trajaće sve do nedelje 4. septembra, kada će na istom mestu u isto vreme, biti proglašeni pobednici.

Ove godine pristiglo je 1327 filmova iz 86 zemalja sveta, a filmovi su podeljeni u tri kategorije: filmovi dece i mladih, studentski film i kratki autorski animirani film.

-Festival se već smatra posebnim događajem na jagodinskoj kulturnoj sceni sa nacionalnog i međunarodnog stanovišta. Cilj „Animator festa“ je da bude žarište susreta stručnjaka iz regiona i sveta, da privuče interesovanje lokalne javnosti i skrene međunarodnu pažnju na umetnost animiranog filma. Međutim, suštinski, želimo da dopremo do pogleda, duša i srca mnogo dece, mladih i odraslih: kako u Jagodini, tako i širom Evrope –navodi se u saopštenju organizatora.

Stručni, internacionalni, petočlani žiri izabraće najbolje filmove ove godine. Žiri čine: Loran Guj, reditelj animiranih filmova iz Francuske, Mauro Kararo, reditelj animiranih filmova iz Švajcarske, Paola Orlić, producent festivala Animafest u Zagrebu iz Hrvatske, Mileta Poštić, producent i reditelj animiranih filmova i producent iz Srbije, kao i Miroljub Stojanović, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije.

Sastavni deo ovogodišnje manifestacije je i bogat prateći program. U sredu, 31. avgusta, na platou ispred Kulturnog centra, u 21:15 nastupiće Dule Resavac i „Stoiks bend“. Narednog dana, od 12:30, u Muzeju naivne i marginalne umetnosti, biće održana Masterklas radionica „Nežni 3D“ Maura Karara. U petak, 2. septembra, sa početkom u 16 časova na platou ispred Kulturnog centra beogardski štamparski kolektiv „Matrijaršija“ predstaviće se svojim radovima i javnim izvođenjem sito štampe na tekstilu, a koji će biti ponovljen na istom mestu u isto vreme u subotu. U petak, u 18 sati, u Muzeju naivne i marginalne umetnosti, biće održana Masterklas radionica Miloša Tomića pod nazivom „Buket ruža“. Na platou Muzeja, u petak, biće održan muzički program sa početkom u 21:30. U nedelju, 4. septembra u 19 sati, u foajeu Kulturnog centra, biće održana izložba „Svet u oblacima“ Francuskog instituta u Beogradu. Posle dodele nagrada i projekcije nagrađenih filmova u 20 sati u sali Kulturnog centra, na platou ispred ove ustanove u 21:30 biće priređen koncert grupe „Vesnik“.

 „Animator fest“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Skupštine grada Jagodine i Filmskog centra Srbije.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .